Vilka är de olika typer av behandling för utvecklingsförsening?

August 23

Behandlingen för utvecklingsförsening beror på flera faktorer. En persons ålder och orsaken till utvecklingsförsening kan avgöra vilken behandling som skulle fungera bäst. Tal och språk terapi är en typ av behandling för global utvecklingsförsening hos barn. Arbetsterapi kan hjälpa människor med utvecklingsförsening på grund av olika typer av medicinska tillstånd eller fosterskador. Personer med motorisk försening orsakad av cerebral pares eller neurologiska problem kan behandlas med neurologisk sjukgymnastik.

Utvecklingsstörningar kan uppträda hos spädbarn, barn och vuxna. Sjukgymnaster och andra experter som har erfarenhet i att behandla utvecklingsförsening i allmänhet köra en serie tester eller utvärderingar för att bestämma den bästa behandlingen för att gynna sina patienter. Behandling för utvecklingsförsening hos barn som har svårt att upprätthålla rörlighet kan omfatta motionsbehandling. Detta kan även omfatta balansera övningar för att förbättra samordningen och reflexer. Övningarna kan göras på ett rehabiliteringscenter och fortsatte hemma.

Barn som är begränsade till rullstolar kan få särskild utbildning som syftar till att främja självständighet. Barn eller vuxna som kräver användning av ortoser för att korrigera fot avvikelser kan få terapi för att förbättra gång. Som en del av behandlingen för utvecklingsförsening, kommer patienterna instrueras om hur man korrekt använder dessa enheter.

Personer med utvecklingsförsening på grund av stela muskler orsakar orörlighet kan dra nytta av hydroterapi. Detta är ett förfarande som utförs i vatten, ofta äger rum i ett spa eller badtunna. När behandlingen sker i en bubbelpool, får hela kroppen gynnas, eftersom alla muskelgrupper blir ofta avslappnad och mer flexibel.

Orsaker till utvecklingsförsening hos små barn kan vara miljö- eller fysisk. Barn som är födda för tidigt eller med låg födelsevikt kan ha försenat språk och förmåga att tala. Behandling för utvecklingsförsening i tal kommer vanligtvis att terapisessioner med en utbildad audionom och tal språk patolog. I vissa fall kan specialundervisning klasser på skolan rekommenderas för barn som fördröjs väsentligen i språkkunskaper.

Vuxna och barn med Downs syndrom, vilket kan orsaka mild till måttlig utvecklingsstörning, ofta kommer att genomgå behandling för utvecklingsförsening. En extra kopia av kromosom 21 kan leda till hjärn avvikelser som vanligen ses hos personer med Downs syndrom. Tal och arbetsterapi kan hjälpa personen med Downs syndrom lära sig att utveckla eller förbättra motoriska och språkkunskaper. Hörsel och synkorrigering kan också vara nödvändigt att behandla individer med detta tillstånd.

  • En extra kopia av kromosom 21 kan leda till hjärn avvikelser som vanligen ses hos personer med Downs syndrom.
  • Arbetsterapi används ofta för att hjälpa unga barn med utvecklingsstörning eller förseningar för att förbättra sin förmåga att flytta sina kroppar så att de kan använda sax, rida trehjulingar och fångst bollar.
  • Verksamheter som hjälper bygga finmotorik kan hjälpa behandla försenad utveckling.