Vad är Au Gratäng?

August 18

Gratinerad är en fransk stil av matlagning där ströbröd och smör placeras ovanpå en gryta av något slag och brynt under broiler att ge toppen en trevlig crunch. Ost i denna toppning är inget krav, även om det är jättegott. Kockar kan göra en gratäng maträtt utan ost helt enkelt med ströbröd och prickar av smör.

Många av våra mest populära gratinerad stil grytor gör inkludera riven ost. När detta placeras under broiler, smälter osten i grytan, kombinera med ströbröd för att göra en underbar brun toppning. Potatisgratäng, till exempel, är skivad potatis med en béchamelsås eller Mornay sås, som bakas i ugnen i ungefär en timme innan den slutade via denna metod.

Många andra recept kan dra nytta av denna topping, och kockar kanske vill tänka på följande:

Kockar kan även rädda resterna genom att servera dem i en gratäng stil. Till exempel, potatismos, värmde något och sedan toppad med ströbröd, smör och riven ost kan användas för en snabb form av potatisgratäng. Överblivna kött eller fisk till en gräddsås, värmas i mikrovågsugn och slutade gratäng kan vara vacker.

Det finns även några au gratin recept för strikt vegan. I stället för den traditionella béchamelsås, kan dessa anställa en vegetarisk och icke mejerisvampsoppa, och ströbröd kan ges en snabb borstning med olivolja eller margarin. Vissa riven tofu ost kan också läggas till.

Om en kock lägger lite brunt socker till ströbröd och smör, kan han eller hon göra en snabb frukt efterrätt. Med denna metod kan fruktkompott toppas med mixen sedan vita under några minuter för en snabb skomakare.

När man förbereder någonting använder gratinerade metoden, måste man vara försiktig när man använder broiler. Broilers kan så lätt förvandla en maträtt till något svartnat. Kockar bör följa recept riktningar för tid i broiler, och även ta en snabb kontroll varje minut för att se till att toppning inte brinner.

  • Vissa blomkål gratäng framställs genom kokning av grönsaker i en bechamel sås.
  • Matlagning matrester gratinerad är ett bra sätt att krydda upp dem.
  • Bakad fisk kan tillagas gratäng med en rik Mornay sås.
  • Kockar kanske vill prova avokado gratinerad.
  • Purjolök kan serveras med en gratäng toppning.
  • Blomkål kan dra nytta av en gratäng toppning.
  • Potatisgratäng skivas potatis med en béchamelsås eller Mornay sås, som bakas i ugnen i ungefär en timme innan den slutade via denna metod.