Vad är en Tapestry?

November 24

En gobeläng är en vävd bild som kan använda valfritt antal textilier och kan komma i en mängd olika storlekar. Generellt refererar termen till en vägg hängande som visar en plats, men uttrycket kan också användas i kombination med andra textilier för att indikera att en scen är vävt på ett objekt. Exempel på detta är gobeläng filtar, kuddar och stolar.

Den väv är ett av de mest genomgripande konstverk hela historiska Europa och annorstädes. Många kyrkor och katedraler hade ett antal utsmyckade gobelänger föreställande religiösa scener och kungar och adel skulle ofta beställa en att berätta historien om en stor strid eller händelse. Eftersom textil kan avlägsnas från en vägg och rullas upp för enkel transport, i många fall de föredrog att målningar eller andra statiska konstformer som var bundna till arkitekturen. I en katedral eller annan tros inställning, denna rörlighet innebar det kunde hållas förvaras föras ut endast för speciella tillfällen och ceremonier, att hjälpa till att lägga till sitt upplevda betydelse.

På grund av användningen av olika färgade tråd och hur trådarna kan smälta samman i tre dimensioner, möjliggör väv för ett intrikat samspel mellan färg och ljus. De subtila nyanser och skillnader i utseende från olika vinklar ofta i stora gobelänger liknar, men ändå väldigt annorlunda, de som finns i de stora klassiska målningar. Förutom deras estetiska värde, en väv gav också en kyrka eller slott med den extra fördelen av isolering. Tjocka lager av tyg kantar väggarna bidrog till att hålla värmen fångade inom, och hjälpte också dämpa de något hårda akustiken i stora stenkammare.

Det mest kända exemplet i historien är utan tvekan Bayeuxtapeten. Även om ursprunget till textil är starkt ifrågasatt, verkar det ha dykt upp någon gång på 1070-talet, antingen i England eller i Frankrike. Det skildrar den normandiska erövringen av England, med Vilhelm Erövraren som sin centralfigur. Historien berättas i ett antal paneler, som börjar med en sjuk King Edward och slutar med den franska seger i slaget vid Hastings. Bayeuxtapeten är bara ca 230 fot (70 m) lång och 20 inches (50 cm) hög.

Andra kända gobelänger inkluderar Sampul väv, från ungefär den 3: e århundradet f.Kr. i Grekland, Lady och Unicorn från 15-talet i Frankrike, och den moderna Quaker väv. Den Sampul gobeläng visar en kentaur och en grekisk soldat, vävd med trådar i över 20 olika färger. Det konstaterades i en grav nära Kina, där det hade gjorts i ett par byxor.

Damen och unicornen är allmänt hyllas som en av de mest spektakulära konstverk att komma från de europeiska medeltiden. Det är en cykel av sex gobelänger, var och en representerar en av de fem sinnena och en representerar kärlek. Den detaljarbete är vacker, och användningen av ljus och skugga skickligare.

Quaker väv är en modern textil visar den rika historia Quaker tro, från sitt ursprung i 17-talet genom den aktuella dagen. Det består av 77 paneler och skapades av över 4000 personer under en period av 15 år på 1980- och 90-talet.