Vilka är de olika typer av amputerade ben?

November 30

De olika formerna av operationer som faller under rubriken "ben amputationer" allt från mindre, som exempelvis innebär en del av foten, till stora, där en stor del av benet eller hela benet avlägsnas. Kirurger kan kapa en del av foten, ovanför knät eller under knäet, vid ankeln, eller på höften. Det är föredraget att amputera under knäet, om möjligt, eftersom det är lättare att montera en protes efteråt. Den typ av benamputation krävs beror på faktorer som övergripande patienternas hälsa, blodflöde, kallbrand, och infektion.

De främsta orsakerna till en benamputation involverar blockerade artärer till följd av åderförkalkning, medan upp till 40 procent av amputationer involvera patienter med diabetes. När kallbrand utvecklas, kan det spridas snabbt och döda en patient om den drabbade extremiteten inte är amputerade. Om bypass operation inte är ett alternativ, måste en kirurg avgöra hur mycket av benet för att ta bort. Även utan gangrän, kan allvarliga infektioner vara livshotande, och smärta kan vara ett allvarligt problem i patientâ € s liv. Närvaron av tumörer och, mer sällan, allvarliga olyckor, även kan leda till amputerade ben.

Smärre benamputationer kan vara så enkelt som att ta bort en tå, men ett annat alternativ är en stråle amputation, i vilken en tå och ett parti av mellanfot ben avlägsnas. De återstående delarna av foten sys ihop igen och patienten kan gå på den en gång såret läker. Om mer än en tå påverkas av kallbrand, kan en framfots amputation utföras. Amputation av hela foten är möjligt, men det är viktigt att den bakre skenbensartären är frisk. De flesta patienter inte uppfyller kriterierna för denna operation, och det är sällan rekommenderas för personer med diabetes.

De stora klasserna av ben amputationer inkluderar även en under-knee, eller bk amputation, och en över knät, eller ak amputation. Om benamputationer inträffar under knäet, kirurger kan antingen ta vadmuskeln och huden runt till skenbenet att linda den resulterande såret, eller de kan tillföra precis musklerna framåt och använda en "skev flik" till position huden. Båda teknikerna ger samma fördel efter en benamputation och producera en stubbe som lämpar sig för montering av en protes.

En höftdisartikulerade är avlägsnande av hela benet. Kirurger brukar kunna bevara en del av det övre benet ben, kallade lårbenet, så en protes kan användas. När man förbereder för en benamputation, måste kärlkirurger bestämma blodflödet och overal hälsa hos patienten. Målet är att genomföra ben amputationer som kommer att ge patienterna bästa chanserna att gå igen och har en relativt hygglig livskvalitet.

  • Upp till fyrtio procent av amputationer involvera patienter med diabetes.
  • Med några ben amputationer, kan en protes användas för att hjälpa patienten promenad och upprätthålla en viss livskvalitet.
  • Amputation av hela foten är möjlig, även om det kan ersättas med en protes.
  • Den främsta orsaken till benamputation är en blockerad artär som resulterar i åderförkalkning.
  • När amputation är ovanför knäet, kan kostnaden för en benprotes vara mycket högre.