Vad orsakar Vita fläckar på naglarna?

July 24

Det finns många myter kring dessa mystiska vita fläckar på naglarna som ibland dyker upp, men den enkla sanningen är att majoriteten av vita fläckar på naglarna är orsakade av en tidigare skada på nagelbädden. De kan vara löst i förhållande till blåmärken på huden.

Om det blir vita fläckar, även känd som Leukonyki, på naglarna, de sannolikt inte ha orsakats av ett vitamin eller mineralbrist. I ett fåtal fall kan vita fläckar på naglarna indikerar en underliggande infektion, men mycket oftare, de är resultatet av skada. Liknar blåmärken, gör vita fläckar på naglarna dyker upp omedelbart. Det kan ta flera dagar eller veckor innan du märker fläckarna. Eftersom de är i allmänhet ett resultat av en mindre skada, är du sannolikt att ha glömt allt om banka nageln mot bildörren.

Vita fläckar på naglarna är oftast inte ett resultat av allvarliga skador på nageln, såsom att träffas med en hammare, vilket skulle mer sannolikt resultatet i mörkblå till svarta fläckar och eventuell nekros eller död nagelvävnad. Naglar växa med i genomsnitt en halv tum per månad, så de flesta synliga skador på nageln tar ungefär åtta veckor att växa ut helt. Ibland vita fläckar på naglarna blekna innan de helt växa ut.

Några av de vanligaste myterna förknippas med vita fläckar på naglarna hävdar att de är resultatet av en kalciumbrist eller äter för mycket majonnäs. Medan dessa vita fläckar kan vara resultatet av en zinkbrist, är det troligt att andra tecken på zinkbrist, såsom håravfall eller en långsam immunförsvar, skulle vara närvarande. Ibland kan några vita fläckar på naglarna indikerar en allergisk reaktion mot en produkt som används på nageln, såsom nagellack, härdare eller polish remover.

Många människor som bär akryl naglar hitta vita fläckar på sina naglar efter att ta bort de konstgjorda naglar. Fläckarna kan helt enkelt signalera trauma mot nagelbädden under tillämpningen av akryl naglar eller en allergisk reaktion mot någon av de produkter som används. Dock har akryl naglar varit kända för att orsaka svampinfektioner, som visas gulaktig. Om du har frågor om din nagel hälsa eller märker stora områden med vitt på nagelbädden, besöka en hudläkare och sluta använda spik produkter tills ditt besök.

  • Ibland blir vita fläckar efter borttagning akryl naglar, vilket kan vara ett tecken på trauma eller en allergisk reaktion på nagelvårdsprodukter.
  • En allergisk reaktion mot nagellack kan orsaka vita fläckar på naglarna.
  • Konstgjorda naglar kan lämna vita fläckar på naglarna när de tas bort.
  • Svampinfektioner kan orsaka vita fläckar på naglarna.
  • Vita fläckar kan vara en reaktion på nagellack eller polish remover.