Vad är ophiasis?

October 9

Ophiasis är ett mönster av skallighet som normalt visas i ett band i området från toppen av öronen nedåt. Dess namn kommer från det grekiska ordet Ophis, vilket innebär orm, och är en referens till hur håravfall mönstret sveper runt huvudet på ett sätt som liknar den reptil. Detta tillstånd är en av de typer av alopecia areata, ett tillstånd där hår förloras i specifika områden av kroppen och i synnerhet huvudet. Det börjar oftast på ett ställe och sakta sprider sig över tiden.

Den primära orsaken till tillståndet tros vara avbrott i hårsäcken cykeln. Stegen i denna cykel är anagen, katagen och telogen. Ophiasis börjar när hårsäckarna skadas under anagen eller tillväxtperiod. Detta kan ge upphov till att röra sig genom catagen eller regression, period och viloperiod, telogen, för snabbt. Utan ordentlig tid att regenerera, kommer nästa anagen cykel producera antingen väldigt lite eller inget hår i områden med skadade folliklar.

Även ophiasis oftast utvecklas hos unga människor, har det varit känt att visas i alla åldrar. Villkoret tycks påverka män och kvinnor med samma frekvens. Det har tenderat att vara en sällsynt sjukdom totalt.

Ophiasis är vanligtvis en av de svåraste formerna av Alopecia areata att behandla. Medan det finns många fall av alopeci där håret växer så småningom tillbaka, chanserna för återväxten bland ophiasis patienter är mycket lägre. Detta beror främst på mediciner, som vanligtvis administreras via schampon och geler, har tenderat att ha försenat effektivitet i just denna del av kroppen.

Bortsett från den faktiska håravfall, det finns få andra symptom av ophiasis. Typiskt den enda andra tecknet är uppkomsten av fördjupningar eller andra onormala formationer i naglarna. Detta beror på en förlust av keratin liknande den som upplevs i håret.

Villkoret är en autoimmun sjukdom. Patienter som har denna typ av skallighet kommer ofta även lider av allergier, hypotyreos, astma och andra problem i samband med immunsystemet. De flesta individer som utvecklar det kommer inte att ha någon annan hudåkomma.

Det finns en annan liknande tillstånd som kallas ophiasis inversus, där samma håravfall mönster presenterar sig i motsatt formation på huvudet, ovanför öronen. Det är också känt som sisaipho, vilket ophiasis stavas bakåt. Individer med detta villkor kommer typiskt att ha ett band av hår runt området under öronen.

  • Ophiasis är ett mönster av håravfall.