Vad är en radarreflektor?

November 14

En radarreflektor är en anordning som är fastsatt på en båt för att göra den mer synlig på radar. Radarreflektorer består av flera metallstycken som skär med varandra för att skapa en geometrisk form som starkt reflekterar radar. Det finns ett antal olika stilar och mönster som finns, och flera båtliv säkerhetsorganisationer har testat en rad radarreflektorer att se vilka modeller och mönster verkar fungera bäst, få varierande resultat som tycks indikera att även med en radarreflektor, en båt kan ibland vara svåra att upptäcka på radar.

Båtar av trä eller glasfiber tenderar att visa upp dåligt på radar, till skillnad från metallbåtar, som ger ett fint reflekterande mål. Ju lägre ett hantverk är att vattnet, desto mindre kommer det att dyka upp på radarn, och ju mindre en farkost är, desto mindre synliga blir det. Alla dessa problem kan förvärra att göra en liten båt nästan osynlig för passerande fartygstrafik, vilket kan vara mycket farligt. En radarreflektor är utformad för att åtgärda detta problem.

En radarreflektor minskar navigationsrisker genom att tillhandahålla en yta för radar att studsa från, generera en avkastning som tydligt kan läsas på radarskärmarna. Detta gör att större fartyg för att tydligt se små båtar framför sig, som kan hjälpa kaptener minska risken för kollision. Med hjälp av en radarreflektor gör också en farkost som en livbåt mer synliga på radar, så att den kan hittas snabbare.

Reglerna i havet diktera att mindre båtar måste ge efter för större båtar, eftersom små båtar är lättare att manövrera. Men det är också viktigt för kaptener på båtar av alla storlekar för att ta hand för att undvika att slå andra farkoster, vilket kan innefatta klingande horn att varna småbåtar till en mötande stort fartyg, ändrar kurs något för att undvika att slå en annan båt, och att vara särskilt alert till funktionshindrade båtar som inte kan ge. Stora fartyg använder radar för att upptäcka passningar och mötande fartygstrafik, och båtar som är osynliga för radar kan inte upptäckas, vilket innebär att en kollision skulle inträffa, och på en enorm skepp, kanske folk inte ens vara medveten om att en kollision hade hänt .

Många båtaffärer och kataloger säljer radarreflektorer, som brukar komma med nödvändiga monteringsutrustning. Det är viktigt att montera reflektorn högt på masten så att det kommer att vara väl över vattennivån, med höjder på minst 15 fot (4,6 meter) över havet är starkt rekommenderat att säkerställa att en radarreflektor kommer synas tydligt. Båtägare som inte känner sig bekväma att utföra installationen på egen hand kan anlita någon att göra det, och en del båtliv säkerhetsorganisationer kan utföra gratis installationer på dagar när de har säkerhets workshops och informationstillfällen.