Vad är Gresham lag?

September 15

Den grundläggande principen för Gresham lag är att dåliga pengar driver bra pengar ur cirkulation. I detta sammanhang är bra pengar valuta med betydande värde: oftast mynt gjorda av värdefulla metaller som guld eller silver. Dåliga pengar är mindre värdefull valuta betecknas som värdefulla av en suverän. Enligt Gresham lag, kommer en ekonomi som innehåller båda typerna av pengar dras mot den dåliga valutan.

Gresham lag gäller även när enskilda ekonomiska aktörer presenteras med ett val om vilken typ av valuta att använda. Säg en kille går in i en bar och vill köpa en billig drink. Han kan använda antingen en pappersräkning eller ett silvermynt. Om han är ekonomiskt rationellt, kommer han att använda räkningen och spara myntet, eftersom myntet behåller oberoende värde. Om ekonomin innehåller potentialen för inflationen, kommer myntet att förbli värdefulla på grund av metallen ur den är tillverkad. Det är mycket möjligt att värdet av metallen kommer att överstiga det nominella värdet av myntet, vilket skapar ett incitament för att smälta ned myntet och sälja materialet.

Gresham lag går i kraft endast i ekonomier som domineras av en suverän. Det måste finnas värdefulla mynt samt valuta som tilldelade värde. Den suveräna måste ha befogenhet att genomdriva användningen av dess artificiella pengar, som kallas fiat valuta. I en oreglerad ekonomi, skulle räkningar helt enkelt vara mindre värdefullt än mynt; människor skulle vara ovilliga att acceptera dem som substitut. Staten måste ha makten, potentiellt, att med tvång ingripa för att garantera sin valuta.

En annan drivkraft Gresham lag, förutom inflationen, är kraften i den internationella handeln. Även en mycket effektiv regering kan inte på konstgjord väg avgöra hur valutan handlas på den internationella marknaden. Även om inhemska agenter tvingas acceptera bra och dåliga valuta ekvivalent, kommer den goda valutan handla om mer pengar på marknader utanför statens makt. Följaktligen, förutom att sparas av enskilda inhemska aktörer, bra pengar kommer aktivt lämnar den ekonomi där den konstgjorda likvärdighet är etablerad.

Namnet på lagen kommer från Sir Thomas Gresham, som föreslog konceptet 1558 i ett brev till drottning Elizabeth. Detta namn skrevs tre hundra år senare, år 1858, av Henry Macleod. I själva verket har tanken bakom Greshams lag varit kända sedan antiken. George Selgin, en modern ekonom spåra historia av begreppet, citerar en hänvisning till en liknande idé i Aristofanes 'The Frogs, som skrevs omkring 405 f.Kr.

  • Sir Thomas Gresham föreslog Gresham lag i ett brev till drottning Elizabeth I.
  • I Gresham lag, "bra pengar" är valutan med betydande värde, såsom guldmynt.