Gnagare Nötter och frön att äta

December 9

Nötter och frön innehåller all den energi och näringsämnen som behövs för att växa en växt i koncentrerad form. Det är som om de sover, väntar på rätt förutsättningar för att låta dem växa. Spira ett frö eller mutter vaknar dem, och de börjar att släppa sina näringsämnen och aktivera sina enzymer.

För att göra läckra groddar, börja med bästa kvalitet nötter och frön som du kan hitta. Se till att de är råa, färska och ekologiska, om möjligt. Se upp för nötter eller frön som har rostats eller bestrålade - de kommer inte gro! Och undvika att är missfärgade, torkade eller sprucken.

När en mutter eller utsäde är indränkt, några imponerande saker börjar hända!

 • Ökande näringsämnen: Sprouting ökar B-vitaminer (särskilt B2, B5, och B6) och karoten, och producerar vitamin C.
 • Fighting fytinsyra: Nötter och frön innehåller något som kallas fytinsyra, som blockerar kroppens förmåga att absorbera vissa mineraler, som kalcium, magnesium järn, koppar och zink. Men den goda nyheten är att groning neutraliserar fytinsyra!
 • Neutraliserande enzymhämmare: Alla nötter och frön innehåller enzymhämmare som håller dem i ett vilande tillstånd tills de har de rätta förutsättningarna att växa. Tyvärr, enzymhämmare störa vår kroppens egna matsmältningsenzymer. Groning till undsättning!

  Blötläggning och groning nötter och frön neutraliserar enzymhämmare, vilket gör dessa små nuggets av närings godhet lättare för oss att smälta. Sprouting producerar även enzymer, vilket ger vår matsmältning lite hjälpande hand.

Slösa inte din tid groning valnötter eller pekannötter som har tagits bort från sina skal och kommer därför inte gro! Macadamianötter är bara svårt att gro och kan ta upp till 30 dagar!

Hur att gro frön och nötter

Sprouting kunde inte vara enklare. Den grundläggande tekniken är densamma för varje sproutable mutter och utsäde. Den enda skillnaden är att vissa nötter och frön tar längre tid att gro, så du måste ha mer tålamod. Här är vad du behöver göra:

 1. Tvätta och blötlägg de nötter eller frön i vatten.

  Blötläggning tider varierar så se följande tabell.
 2. Töm, skölj och lägg dem i en burk.

  Täck burken med något som möjliggör luftflöde, men kommer också att hålla smuts och buggar ut.

  En bit av cheesecloth eller pappershandduk säkras med ett gummiband fungerar fint.

 3. Strö över vatten två gånger om dagen tills de börjar gro.

  Du vet att det funkar när du ser små svansar börjar växa.

Istället för att gro i en burk, kan du köpa en nätpåse som utformats speciellt för groning eller göra mutter mjölk. Eller prova groning dina nötter eller frön i en vanlig köks sil satt över en skål.

Håll nötter eller frön fuktig men inte blöt. Du vill inte mögel att växa.

Mutter eller Seed Sprouting Times
Nut eller Seed Blöt Skölj Sprout
Mandel 8-12 timmar Tre gånger om dagen Tre dagar
Pumpa 8 timmar Tre gånger om dagen Tre dagar
Solros 2 timmar Två gånger om dagen 12-18 timmar
Sesam 8 timmar Fyra gånger om dagen Två till tre dagar

Diagram anpassad från Whole Food Raw nu och närande Traditioner (Fallon)

Torr eller lagra dina groddar

När indränkt eller grodda bör nötter och frön förvaras i kylen om de inte ska användas direkt i ett recept. De kommer att lagra i upp till en vecka innan de börjar förlora näring eller växa mögel i kylskåpet. Annars kan de placeras i frysen. Du kan också torka dem i en varm ugn eller dehydrator, inställd på ca 120 grader, och testa dem tills de är torra.

Sätt att njuta grodda nötter och frön

Grodda nötter och frön kan användas på många olika sätt för att "liva" upp dina måltider (bokstavligen!). Här är några idéer:

 • Lägg dem till sallader eller smörgåsar.
 • Använd dem i en hemlagad granola eller müsli.
 • Gör en superdriven trail mix.
 • Toppa din stek, curry, eller annan grönsaksrätt.
 • Gör en smakrik rå nöt och frö paté eller fyllning för en wrap (grodda, förstås).
 • Bli kreativ med nondairy mutter ost.
 • Blend eller mala dem att göra en krämig mutter smör.
 • Snack på dem.