Vad är en maskinläsbart pass?

January 18

En maskinläsbart pass (MRP) är en typ av regering dokument som används för internationella resor. Liksom traditionella pass, MRP innehålla uppgift om nationalitet och identifiering av en individ. Maskinläsbara pass kan nås eller "läsa" av en dator, och anses i allmänhet vara säkrare än äldre passtyper.

De första maskinläsbara pass handlingarna framställdes under 1980-talet. I mitten av 2000-talet började USA: s regering kräver MRP för utländska besökare som kommer in i landet genom Visa Waiver Program. De flesta moderna pass använder nu maskinläsbara funktioner. FN har godkänt det standardiserade formatet "ICAO-dokument 9303" för pass som används av alla medlemsländer.

All viktig information på ett maskinläsbart pass typiskt placerad längst ner i dokumentet, och består av två rader text. Totalt 88 tecken som används är. MRP detaljer såsom namn, passnummer och nationalitet individens skrivs ut med hjälp av standardiserade typsnitt. Denna information kan tolkas av en dator med optisk teckenigenkänning, som läser av och känner igen varje bokstav.

En av de främsta fördelarna med ett maskinläsbart pass är att minska felen. Med en traditionell pass, måste individuella information registreras i ett behandlingssystem manuellt. Denna handbok posten är utsatt för fel, särskilt för resenärer med utländska eller komplicerade namn. Maskinläsbara pass eliminera dessa fel och låta en dator för att komma direkt till identifieringsuppgifter.

En maskinläsbart pass möjliggör också snabbare handläggningstider än äldre typer av dokument. Möjligheten att enkelt skanna ett pass och omedelbart få tillgång till informationen minskar väntetiden för resenärer. MRP uppgifter hjälper också minska fall av pass förfalskning. Tulltjänstemän kan snabbt kontrollera att maskinläsbara uppgifter matchar de utskrivna detaljer i andra områden i ett pass. MRP-dokument inte helt eliminera risken för förfalskning, men gör illegala pass förändringar svårare.

Maskinläsbara pass är inte utan nackdelar. Den främsta nackdelen med en MRP är kostnaden. När ett land övergångar från ett traditionellt pass och kräver att alla medborgare att uppgradera kan miljontals nya pass behöver skrivas. Kostnaden för att skriva ut det nya dokumentet formatet ofta vidare till resenärer i form av ökade passavgifter. Trots den ökade kostnaden har maskinläsbara pass dokument antagits av de flesta FN-medlemsländer, inklusive USA, Storbritannien, Japan, och många andra.

  • De flesta ström dagars pass använder maskinläsbara teknik som kan påskynda handläggningstiden.
  • De amerikanska frågorna maskinläsbara pass, som är avsedda att nås av en dator.