Vad anses vara en normal Sova hjärtfrekvens?

June 7

Sova hjärtfrekvens bör i allmänhet vara något lägre än normalt vilopuls medan vaken, eftersom kroppen slappnar oftast väldigt djupt under sömnen. Som person börjar att somna börjar pulsen att sakta, och studier tyder på att denna process kan inledas så fort en person vet att han förbereder sig för sömn. Eftersom kroppen slappnar i en djup sömn tillstånd, kan kroppstemperaturen sjunka och metabolism oftast saktar, förutom hjärtfrekvens. Fysisk kondition, ålder och senare stressnivåer kan allt inflytande sova hjärtfrekvens. De flesta experter tror dock att normal hjärtfrekvens under sömnen bör vara åtta till tio procent lägre än normalt vilopuls medan vaken. En sovande hjärtfrekvens som inte minst åtta procent lägre än normalt vilopuls medan vaken kunde vara en fara tecken.

Det finns åtminstone fem stadier av sömn, och sova hjärtfrekvens kan variera under vart och ett av sömnstadier. De fyra första stegen i sömnen, vanligen kategoriseras som sömnstadier ett till fyra, uppträder som kroppen slappnar mer och djupare. Denna process av fysiologisk avslappning svarar för cirka 80 procent av de flesta människors sovtid. Pulsen börjar vanligtvis att sakta som steg ett sömn anges, och saktar vidare som kroppen slappnar vidare.

Pulsen kan ofta variera kraftigt under REM-sömn, den femte etappen av sömn under vilka drömmer sker oftast. Snabba ögonrörelser (REM), sömn, kallas så eftersom den sovande persons ögonrörelser är oftast synliga för alla observatörer. Fysiologiska tillstånd kan variera kraftigt under REM-sömn, möjligen beroende på den sovandes emotionella reaktioner på hans drömmar. Pulsen kan öka avsevärt under REM-sömnen, och kan till och med överstiga normal vilopuls medan vaken. Respirationshastigheter kan också öka, och andra fysiologiska funktioner, såsom svett, kan förekomma.

Vissa tecken tyder på att hjärtfrekvensen under sömnen kan vara en bra indikation på eventuell dödlighet under de kommande sju åren av sovandes liv. En israelisk studie tyder på att människor som inte upplever minst en sänkning av hjärtfrekvensen åtta till tio procent under sömn kan vara så mycket som två och en halv gånger större risk att dö inom de närmaste sju åren av sitt liv. Studien verkade också som tyder på att personer med kroniska sjukdomar, som diabetes, högt blodtryck och fetma, är förmodligen mest sannolikt att uppleva minst sänkning av hjärtfrekvensen under sömnen.

  • En normal hjärtfrekvens under sömn bör vara 8-10% lägre än en normal vilopuls medan vaken.
  • Sova hjärtfrekvens kan variera under vart och ett av de fem stadier av sömn.
  • Fysisk kondition kan påverka sömn hjärtfrekvens.
  • Pulsen kan ofta variera kraftigt under REM-sömn.
  • Ålder kan påverka sömn hjärtfrekvens.
  • Eftersom kroppen går in i en djup viloläge, minskar kroppstemperaturen och hjärtfrekvensen minskar.