Vad är en vellushår?

June 12

En vellushår är en mycket fin, färglös eller ljust hår som finns på de flesta delar av människokroppen. Bortsett från att inte innehåller färgpigment, vellus hår är omedelbart igenkännbar genom sin ringa storlek; de i allmänhet inte är mer än omkring 0,08 inches (2 mm) i längd, och deras axlar är ungefär samma storlek som eller mindre i diameter än sina inre rot slidor. Lampan av en vellushår follikelstimulerande hittas i övre dermis-regionen av huden, och follikeln är inte ansluten till en talgkörteln. Viss forskning, dock verkar indikera ett samband mellan talgkörtlar aktivitet och vellushår tillväxt.

Typer av håret på kroppen

Vellus hår är en av tre humana hårtyper, tillsammans med lanugo hår och terminal hårstrån. Lanugo hår, även känd som den första hårstrån, finns bara på foster medan de fortfarande är i livmodern. Terminal hårstrån är de långa, pigmenterade hårstrån som finns på hårbotten och andra delar av kroppen. Vellushår utvecklas efter det lanugo håret är skjulet vid omkring 40 veckors graviditet, och är i sin tur ersätts av terminalt hår på vissa delar av kroppen under puberteten.

Platser av vellus Hår

I båda könen, kan vellus hårstrån hittas i de flesta delar av kroppen, med några undantag. På huvudet, vellus hårstrån normalt inte finns på läpparna, näsan, ögonlock, pannan och ryggen på öronen. Andra delar av kroppen där vellus hår inte vanligtvis finns inkluderar handflatorna, de fotsulorna, naveln och terminal hår rot sektioner.

Den fina hår som kan ses i ansiktet, på ryggen av fingrar och tår och på bålen är vellushår. När en person når puberteten, vissa hår-modulerande kemikalier som kallas androgener omvandla vellus hårstrån till terminal hår i vissa områden. Androgener inducerar också ny hårväxt på andra områden. Till exempel finns det förändringar i vellus ansiktshår och kroppshår hos män, och armhåla hår och könshår börjar utveckla i både män och kvinnor.

Syften med vellus Hår

Även människor i många kulturer, särskilt kvinnor, försök att ta bort kroppshår från vissa områden, vellus hårstrån tjäna ett syfte. De ger isolering till kroppen, hjälper till att reglera kroppens temperatur och fungerar som ledningar för att avlägsna svett. Trots sin ringa storlek och benägenhet för att gå obemärkt, vellus hårstrån är ganska viktigt för en persons allmänna välbefinnande.

  • Vellus hårstrån finns på de flesta delar av människokroppen.