Är Råttfångaren i Hameln Baserat på en verklig händelse?

June 10

Historiker är överens om att berättelsen om Råttfångaren i Hameln, inspelad i den 19: e talet av Jakob och Wilhelm Grimm, är baserad på en verklig händelse i 1284, i vilken de flesta av barnen i Hamelin försvann. Men ingen vet säkert den exakta orsaken till försvinnandet. Många scenarier har postulerade, vissa mer benägna än andra.

Historien om Råttfångaren var först avbildad i ett målat glassfönster från omkring 1300. De tidigaste skriftliga konto är från mitten av 15-talet. Bröderna Grimm "version från 1800-talet är den som de flesta människor är bekanta med, och de folklorists drog på 11 olika källor för sin berättelse.

I Grimm version av berättelsen visas Pied Piper, även känd som Rattenfaenger, eller råtta stoppare, i staden Hameln i mitten av en råtta angrepp och erbjuder sig att befria staden ohyra. Han använder en förtrollad rör för att locka råttorna i en flod, där de alla drunkna, men stadsborna vägrar att betala honom en shilling per råtta, som utlovat. Han lämnar Hamelin, men återgår några veckor senare för att söka hämnd. På hans andra besök i Hamelin, använder Pied Piper hans magiska pipa på barnen i staden, som leder dem in i ett hål i ett berg i utkanten av staden och tätning dem inne. Endast två barn kvar i staden, en blinda och en lama, eftersom de inte kunde följa piper.

Några föreslår att orsaken till barnens försvinnande var en olycka av en epidemi. Dessa teorier vettigt av vissa av de delar av bröderna Grimm "version, som förseglas inuti ett berg kan hänvisa till en större jordskred, eller råttorna kan vara en referens till plåga. Däremot ville europeiska digerdöden epidemin inte börja förrän den 14: e århundradet, och råttor visas inte i versioner av Pied Piper historien innan det sena 16-talet, så pesten teori är osannolik.

En annan gren av epidemin teorin postulerar att barnen föll offer för någon form av sjukdom som orsakade dem att dansa, till exempel Huntingtons sjukdom eller annan form av korea. Som Huntingtons sjukdom är en genetisk sjukdom, är det emellertid inte troligt att alla barn i staden skulle ha påverkats. Det har också föreslagits att dansa i Pied Piper berättelsen är ett exempel på den utbredda medeltida temat för Danse Macabre, eller Dödsdansen, med piper som Döden, i täten. Döden var ofta porträtteras i flerfärgad eller pied dräkt under medeltiden.

En annan teori menar att barnen kvar som en del av en militär kampanj eller en barn korståg, i vilket fall Pied Piper representerar deras ledare eller rekryterare. Detta var den mest accepterade förklaringen till 1950-talet. Idag är de flesta historiker tror att det är mest troligt att barnen i Hamelin kvar i stora skaror för att grunda egna kolonier i östra Europa, återigen med en ledare personifierad av Pied Piper. Det finns dock fortfarande viss oenighet om var exakt de bosatte.

Bröderna Grimm "berättelse, liksom Robert Brownings 1842 dikt i ämnet, berättar att barnen i Hamelin blev grundarna av Transsylvanien. Nyare historiker har föreslagit att barnen bildade kolonier i Maehren, Oelmutz eller Ueckermark i Östeuropa. Ortnamn i områden öster om Hamelin, samt dokumentation av många städer som grundades runt denna tid, bekräftar denna teori.

Exakt vad som hände i Hameln i 1284 är troligen för alltid förlorade mot historien, men vad det än var, verkar det ha varit traumatiskt nog för sina vittnen att villigt glömma uppgifterna. De olika legender inspirerade av evenemanget är den enda konkreta rekordet kommer vi troligen någonsin.

  • Jakob och Wilhelm Grimm skrev en version av Råttfångaren i Hameln under 1800-talet.
  • Råttfångaren kom till staden Hamelin att befria det från ohyra genom användning av en förtrollad rör.
  • Enligt bröderna Grimm "berättelsen om Råttfångaren, barn Hamelin blev grundarna av Transsylvanien.
  • En brun råtta.