Vad är skillnaden mellan en Prologue och Epilog?

March 6

Den grundläggande skillnaden mellan en prolog och epilog är att en prolog kommer före resten av historien, och en epilog kommer efter. Detta är en teknik som används i romankonsten för att ge ytterligare information till läsaren, teoretiskt öka sin förståelse av historien, eller förlänga den bortom tidsbegränsningar som ges i boken. De flesta romaner kommer inte att innehålla både en prolog och epilog; ena eller det andra är vanligare, men naturligtvis finns det inga regler, och vissa författare väljer att inkludera både om det tjänar behoven av arbetet. Ofta kommer dessa att vara mycket kort, och kommer skilja sig något i tonen från resten av historien.

En prolog och epilog är något vanligare i klassisk litteratur än modern litteratur, även om vissa samtida romaner gör inkludera dessa extra litterära tekniker. De är skrivna för att förlänga berättelsen, och engagera läsarens intresse ännu mer. Vissa skribenter och redaktörer hävdar att en prolog och epilog inte borde vara nödvändigt om själva historien är klar, medan andra ser inga problem med dem. Det är till stor del en fråga om personlig och stilistisk preferenser, liksom vad en viss utgivare är ute efter.

Som en introduktion till en berättelse, kan en prolog fungera mycket bra. Det är typiskt kortare än en faktisk kapitel, och kan bara vara en sida eller två. Ofta är det tänkt att ge lite tillbaka berättelse om händelser som inträffade före början av romanen. Till exempel, om en roman handlar om en familj, kanske prologen innehålla information om de människor som först startade den familjen, eller om de först bosatte. Denna information kan ingå i en prolog om det kommer att vara relevant för berättelsen senare. I själva verket om en författare tar sig tid att skriva en prolog, är det säkert att anta den här informationen kommer att vara viktigt.

En epilog ger information om händelser som ägde rum efter det att berättelsen, ibland år senare. Det kan i detalj vad som hände med vissa karaktärer; till exempel om de var barn i boken och har nu vuxit upp och upplevde ytterligare väsentliga händelser. Den kan också tjäna som en teaser för en fortsättning. Ofta en författare att skriva en prolog och epilog, eller det ena eller det andra, kommer att skriva dem i en något annan ton än resten av historien; till exempel, som om han eller hon talar direkt till läsaren. Detta bidrar till att separera prologen eller epilog från resten av historien och göra det mer intressant.

  • En författare skriver en prolog eller epilog kommer ofta skriva dem i en något annan ton än resten av historien.
  • En prolog används innan en berättelse börjar, som den som sätter upp konflikten i "Romeo och Julia".
  • En prolog och epilog är något vanligare i klassisk litteratur än modern litteratur.