Vad är Salsa Golf?

May 24

Salsa golf, eller golf sås, är en argentinsk variant av Thousand Island eller rysk dressing skapades av en av landets mest berömda kemiska tinkerers på 1920-talet. Nobelpristagaren och biokemi Luis F. Leloir var enligt uppgift äta räkor på landets landmärke "golfklubb" i Mar de Plata, då han beklagade blandness av slätten majonnäs vanligtvis fungerat som standard avbländande sås för skaldjur. Frågar köket för en rad enkla ingredienser, Leloir gjort olika hopkok och beslutade att en rosa blandning av majonnäs och ketchup, tillsammans med några distinkt argentinska kryddor, hade rätt kompletterande blandning av krämig och syrlig.

Vissa kockar använder en färdigköpta majonnäs som bas för salsa golf. Andra gör sina egna genom att piska äggulor och långsamt tillsätta olja som emulgeringsmedel. Använda vegetabilisk olja innebär att göra majonnäs, medan du använder olivolja resulterar i en aioli. Lite ättika eller citrusjuice vanligen läggs längs vägen också, vispa och släppa i olja tills äggulan förvandlas till majonnäs.

Lika delar majonnäs och ketchup bildar basen av salsa golf. Efter att blanda två helt i en rosa sås, är lite citron eller lime juice sätts för att öka såsen s inslag av syrlighet. En skvätt salt och peppar, lite senap och några droppar Tabasco skulle inte vara ovanligt heller. När piskade till en tjock konsistens, är såsen klar för doppa.

Skaldjur är inte den enda skålen som salsa golf kommer att komplettera. Det används ofta på smörgåsar, i sallader, för skaldjur pizza och med hamburgare och pommes frites. Många använder också salsa golf som en dippsås för andra typer av kött förutom skaldjur, som biff och kyckling samt vegetabiliska rätter som hjärtat av palm - starring Palmitos sv salsa gol f.

Chefs tweak ofta ingredienserna i subtila sätt för att passa de rätter som de förbereder, lägga tärnad lök, hårdkokt ägg, paprika och även njuta - som med Thousand Island dressing, eller pepparrot och gräslök, skapa rysk dressing. I Chile, ersätter rödvin ketchup för en distinkt surt twist. Nordamerikanska kommersiella dressing beslutsfattare, liksom Hellmann's och Kraft, inte saluför salsa golf till engelsktalande marknader, väljer i stället för Thousand Island eller ryska blandningar. I Sydamerika däremot salsa golf kan lätt hittas på livsmedelsbutikshyllorna, höger längs bredvid majonnäs och ketchup.

  • Kockar ibland tweak salsa golf att passa speciella rätter, lägga ingredienser såsom hårdkokta ägg.