Vad är Neo-romantiken?

May 12

Neo-romantiken är en bred rörelse som korsar konstnärliga gränser som gav större vikt vid representation av interna känslor. Det började som en reaktion på naturalism i 19-talet och gick tillbaka till den romantiska eran, men det har sedan dess blivit en reaktion på modernism och postmodernism. Neo-romantiken började i Storbritannien omkring 1880, men senare sprida sig till andra delar av världen, inklusive östra Europa, Amerika och även Indien. Det omfattar måleri, litteratur och musik.

Kännetecken för neo-romantiken inkluderar uttryck för starka känslor som skräck, awe, skräck och kärlek. Rörelsen försökte återuppliva romantik och medeltid genom att främja makt fantasi, det exotiska och främmande. Andra egenskaper inkluderar främjandet av övernaturliga upplevelser, användning och intresset för Jungianska arketyper och halvmystiska trolleri hem och nation.

Mänskliga känslor var lika viktigt som det övernaturliga. Neo-romantiken försökt främja idéer som fullkomlig kärlek, skönhet ungdom, hjältar och romantiska dödsfall. Dessa inkluderade de romantiska traditioner Lord Byron.

I fråga om stil, målningar tenderade att svänga mot den historiska och naturliga. Det var ett medvetet och intellektuell rörelse bort från den fula maskiner av den industriella revolutionen och mot förenklade skönheten i en svunnen tid. Det mesta av detta var nostalgi blandat med fantasi, idéer från det förflutna berövad sina bistra realiteter.

Neo-romantiken fortsatte in i 20: e och 21-talen i måleri. De nådde kanske sin höjdpunkt efter andra världskriget 1 och igen efter 2: a världskriget, då stilen användes för att representera de dystra krigserfarenheter. Sådana målningar inkluderar Keith Vaughns "Communication of Hate" och John Caxtons "Dreamer i landskaps." Andra kända neo-romantiska målare inkluderar Paul Nash, Graham Sutherland och Eugene Berman.

Författare och poeter från Lewis Carroll till Alan Ginsberg har kallats neo-romantiker. Andra författare inkluderar JRR Tolkien och Dylan Thomas. Tolkien, för en, påverkades av landskapen i byn Sarehole i jämförelse med den industriella revolutionens framfart till närliggande Birmingham. Denna sammanställning starkt präglat hans skrivande och "Sagan om Ringen" innehåller ett antal nynazist romantiska egenskaper inklusive jämföra kärlek till naturen ses i Hobbit och Rohan mot industrialisering infördes genom Saruman.

Termen nyromantiken har också använts i musik. Det började tidigare än i litteraturen och är allmänt accepterat som täcker en musikstil från 1950 och framåt. Richard Wagner använde först termen att fördöma dåliga versioner av romantisk musik görs i Frankrike, men i en ironisk twist, ades termen används sedan för att kategorisera sina egna musikaliska skapelser.

  • Sagan om ringen innehåller många neo-romantiska egenskaper.
  • Lewis Carroll kallas ibland en neo-romantiker.