Hur väljer jag det bästa Metallic Garn?

December 8

Det finns många olika typer av metalliska garn, inklusive garner helt i metalliska fibrer, garn med en metallbeläggning, garn med metalltråd plies spunnet tillsammans med andra fibrer och garn som består av naturliga eller syntetiska fibrer med små fläckar av metalliskt material syns i härvan. När du väljer en metallisk garn, bör en fiberkonstnär överväga hur mycket av en metallisk glans hon vill att hennes garn ha. Vissa garner som innehåller metall är stela och inte mycket mjuk, så önskad konsistens av den färdiga produkten är också något att tänka på när du gör en garn val. Generellt som med alla typer av garn, beror valet av metalliskt garn ofta på vilken typ av projekt kommer att göras med garn.

Vissa metalliska garn har en hel del glans, speciellt de som innehåller guld, silver eller aluminium. Aluminium är ett vanligt modernt dag substitut för dyrare guld och silver. Andra typer av metalliska garn kanske inte har så mycket glans, såsom garn som innehåller rostfritt stål. Garner med innehåll stål ofta liknar tråd, eftersom de har minne och kommer att behålla oavsett form de är gjutna i om de inte rätas ut igen. Om en fiberkonstnär vill att hennes färdiga projektet att vara glittrig, är det bästa valet förmodligen ett garn flecked med små bitar av silver, guld eller aluminium.

Medan vissa typer av metalliskt garn har en smart, slät yta, kan andra vara något knaster eller fikon vid beröring. Detta gäller särskilt av garn som innehåller en enda tråd av metallisk fiber i en blandning med andra fibrer. Dessa garner är förmodligen inte det bästa valet för projekt som halsdukar, eller något annat plagg eller tillbehör som sitter nära känsliga hudområden. Å andra sidan kan garner som består med en metallisk yttre beläggning eller en kärna av metall med en plastbeläggning vara hala, vilket kan öka förekomsten av misstag tappade maskor, särskilt i ett projekt som har en komplex söm.

Garnvikten, eller tjockleken hos individuella garnsträngar, är en annan viktig faktor när man väljer en metallgarn. När stickar eller virkar en monterad plagg, är det viktigt att fiber artisten uppnår mätaren, eller antal maskor per tum, som föreslagits av hennes mönster. Gauge påverkas av storleken på stickor eller virknål används, och genom vikten av den valda garnet. Därför bör metalliska garn vara så nära i vikt som möjligt på garnet som föreslås av ett specifikt plagg mönster.

Metalliska fibrer kräver också en hel del särskild omsorg. Mest garn som innehåller metall bör vara antingen kemtvättas eller handtvättas. Det är också lite svårt att järn plagg gjorda av metalliska garn, eftersom det är möjligt för vissa typer av metall för att börja smälta vid höga temperaturer. Därför metalliska garn är inte idealiskt för ett projekt som normalt skulle kräva frekvent tvättning, såsom en bebis tröja eller en filt.

  • Garn som innehåller metall bör handtvättas.
  • Ett metalliskt garn.
  • Precis som alla garn, är det viktigt att uppnå den specificerade spårvidd, eller maskor per tum, när du arbetar med metalliska garn.