Vad är Pasanda?

July 24

Av många curry rätter hemma i Indien, är pasanda kanske en av de mer tillgängliga för alla gommar. Betyder "att vilja" eller "favorit" på hindi, har denna maträtt flera iterationer, men kanske den vanligaste är versionen med benfritt lamm, marinerad i yoghurt och en komplex blandning av grönsaker som lök och tomat samt indiska kryddor som koriander , gurkmeja, ingefära och även chili för lite värme. Detta är sedan sauterade med flera mer traditionella kryddor som kardemumma, kummin, lagerblad, kryddnejlika och garam masala. När köttet är genomstekt, är det oftast serveras med platt bröd eller ris.

Den Moghul royalty i norra Indien och delar av moderna Pakistan gång vördade pasanda som ett sätt att höja sina bästa köttbitar. Även i 2011, fortsätter traditionen med denna curry är bland leden av den mycket i landet. Lamm är den traditionella protein för denna maträtt, men recept för räkor eller kyckling pasanda är inte ovanliga.

Tillagningen startar genom att göra köttet rättvisa. Detta inkluderar ofta skär den i tjocka strimlor och slå den med en kötthammare. Sen blir det en lång mari i kylskåp - åtminstone ett par timmar, men så länge som över natten - i en blandning som hjälper till att bilda matlagning sås senare. Marinaden innehåller ingredienser som yoghurt, salt, ingefära, krossade mandlar, paprika, koriander, gurkmeja och färska chili samt hackad vitlök och lök. Ofta, för en kryddigare maträtt, kommer kockar lägga chilipulver och några färska hackad chilipeppar.

Det tar inte lång tid att avsluta pasanda efter marinad. Det handlar sauteing smör, eller USA Mellanöstern skirat smör kallas ghee, med fler kryddor som lagerblad, kanel, spiskummin, kardemumma och kryddnejlika samt mer hackad lök. In i denna karamellise blandning går köttet och marinad samt några mer vatten. Skålen kan serveras när köttet är genomstekt och nästan all vätska absorberas. Några lägger också koriander och den indiska krydda blandning av Garam vid slutet av tillagningsprocessen - en komplex blandning av torkade kryddor som stjärnanis, fänkål, vitlök, ingefära, sesam, chili, senap, koriander och gurkmeja.

Vegetariska versioner av pasanda lämnar köttet ut, naturligtvis, till förmån för mer grönsaker som aubergine eller squash. En annan stil använder indisk stil keso kallas paneer. Alla versioner, vegetariska eller på annat sätt, serveras över ris eller öste på indiska platt bröd som kallas roti.

  • Pasanda ingår ofta stjärnanis.
  • Pasanda kan vara smaksatt med koriander.
  • Chili pulver kan användas för att göra en kryddig version av pasanda.
  • Gurkmeja används ofta vid framställning Pasanda.