Vad är ellagitannins?

May 18

Ellagitannins är en typ av polymer som bildas när ellagsyra och en hydroxylgrupp, t ex glukos, binder samman. Betraktas som en typ av antioxidant, kan den hittas i olika frukter, såsom hallon och björnbär, och i rött vin. Även forskningen är fortfarande preliminär, en del människor tror ellagsyra kan bidra till att förhindra vissa cancerformer och hjärtsjukdom. Ellagitannins kan tas som en del av en måltid, eller i kapselform som ett näringstillskott.

Antioxidanter som ellagitannins kan hjälpa till att skydda kroppens celler mot skador orsakade av fria radikaler. Många antioxidanter kombineras i kosttillskott som är också rika på C-vitamin och järn för att ge komplett antioxidant tillskott. Det bör noteras att många av de påstådda fördelarna med ellagitannins inte har bevisats i vetenskapliga studier; i USA, har Food and Drug Administration varnade komplettera beslutsfattare mot främja ellagsyra som ett botemedel för sjukdomen.

Det har funnits en viss antydan om att ellagitannins kan bidra till att förebygga cancer, särskilt livmoderhalscancer hos kvinnor och prostatacancer hos äldre män. Vissa användare tror att det hjälper genom att förhindra cancercellerna från att dela sig och effektivt saktar ned den hastighet med vilken cancer kan växa. Även forskning om denna förmån pågår, det finns inga bevis som stöder detta påstående.

Ellagitannins kan också bidra till att stödja immunsystemet. Detta kan naturligtvis också öka kroppens förmåga att bekämpa infektioner och sjukdomar, samt att stärka kroppens immunförsvar. Många experter tror att antioxidanter i allmänhet kan gynna immunsystemet hälsa genom att ta bort skadliga oxidanter och fria radikaler från kroppen.

Man tror att ellagitannins också kan bidra till att minska blodtrycket och bidra till att stödja kärlväggarna. Detta tillägg kan också bidra till att minska effekterna av neutropeni, en sjukdom som drabbar de vita blodkropparna i kroppen. Risken för hjärtsjukdomar kan också minskas genom att konsumera frukter som är rika på ellagitannins och andra antioxidanter. Många av dessa livsmedel kan också innehålla salicylater, en form av naturlig aspirin. Salicylater kan också bidra till att ge ytterligare stöd mot cancer tillväxt i kroppen.

Idrottsmän och kroppsbyggare kan också dra nytta av ellagitannins. Vissa studier har antytt att detta tillägg kan minska effekterna av muskeltrötthet och ömhet efter ett träningspass. Detta kan leda till en snabbare muskelåterhämtning tid, ökar kroppens förmåga att bygga muskler.

Även ellagitannins anses generellt vara mycket säker, kan vissa biverkningar uppstår när mycket höga doser tas. Detta kan inkludera en ökning av blodtrycket och även allergiska reaktioner hos vissa patienter. Det rekommenderas också inte att detta tillägg användas av gravida kvinnor.

Den rekommenderade dosen för detta tillägg är ca 40 milligram (ca 0,04 gram) per dag. Detta motsvarar en kopp björnbär eller hallon. Denna dos kan ökas för vissa individer om det behövs och exakt kan fastställas genom ett läkarbesök.

  • Ellagitannins är runda i hallon och andra bär.
  • Det har föreslagits att ellagitannins kan hjälpa till att förebygga livmoderhalscancer.
  • Rött vin innehåller antioxidanter som kallas ellagitannins.
  • Det har föreslagits att ellagitannins kan hjälpa till att förebygga prostatacancer hos män.