Vad är några typer av bakterier?

March 11

Bakterier är den största gruppen av encelliga organismer på jorden, och utgör huvuddelen av världens € s kända biomassa. Det finns otroligt många typer av bakterier på planeten, med majoriteten ännu inte klassificerats. Ett antal vad var en gång ansåg bakterier, sedan 1990-talet, nu som en del av en separat domän, som arkéer.

Olika typer av bakterier kan ha vitt skilda egenskaper, med den huvudsakliga gemensamma drag är deras brist på ett differentierat kärna. Olika phyla allmänhet klassas i två olika grupper som antingen har en yttre membran eller saknar ett yttre membran, med ett antal phyla ännu inte bestämd. Vissa bakterier är oerhört små, som de i släktet Mycoplasma, som är så liten som den största virus, cirka 0,3 mikrometer. Andra är relativt gigant, såsom Epulopiscium fishelsoni, som faktiskt kan vara synlig för blotta ögat, men fortfarande mycket liten vid ca 0,5 millimeter (0,019 inches) i längd.

Det finns två huvudtyper av bakterier i termer av formen: baciller och kocker. Den kocker är sfäriska bakterier, medan baciller är formade som stavar. En tredje, mindre grupp, består av bakterier som bildas i spiralformationer, så kallade spiralen. Utöver dessa huvudgrupperna, finns det några främling variationer, såsom de som ser ut som kommatecken, växtblad, eller ens utdragna stegar. De olika typer av bakterier tenderar att gruppera på olika sätt, med samma grundform bestämma vilka större gruppering de är en del av.

Bacilli, till exempel, kan vara singular eller sammanlänkade i kedjor. Bacillus själv är en enda, lätt rundade, stavformade bakterier. Coccobacillus, å andra sidan, är också en enda nod, men det är mycket mer av en oval form . Diplobacteria ser ut som två Bacillus anslutna ände till ände. Streptobacteria är en lång kedja av baciller, början till slut. Det finns otaliga typer som har små variationer på denna grundläggande baciller bildning.

Kocker, likaså, har olika konfigurationer. Kocker själv ser ut som en enda krets, medan diplokocker ser ut som två Kocker sitter ihop. Streptococcus, bakterierna som svarar för streptokocker i halsen, ser ut som en lång kedja av kocker tillsammans, medan Staphylococcus, bakterierna som ansvarar för Staph infektion, ser ut som ett kluster av druvor.

Bland de många typer av bakterier, endast ett fåtal är skadliga för människor. De flesta är relativt oskadliga, medan vissa är faktiskt användbara. Många, till exempel, lever i tarmkanalen, och hjälpa till att smälta maten. Andra bakterier lever på huden och slåss av olika skadesvampar. Ytterligare andra lever runt slemhinnor, hålla andra skadliga membran från bosättning. I själva verket innehåller den genomsnittliga människokroppen cirka tio gånger fler bakterieceller än den gör verkliga mänskliga celler, de flesta som gör ett bra arbete för kroppen.

Vissa typer av bakterier, men är skadliga för människor. Mest känd av dessa är förmodligen Staphylococcus och Streptococcus. Andra inkluderar Campylobacter, som är den främsta orsaken till matförgiftning bland människor. En annan välkänd historiska bakterier är Yersinia pestis, en bakterie som finns i loppor som sänder böldpest till människan.

  • Bakterier på huden hjälp kämpa skadesvampar.
  • Baciller bakterier är formade som stavar.
  • Bakterier i en petriskål.
  • Bakterier kan hittas i förorenat dricksvatten.
  • Vissa bakterier producerar energi genom nitrifikation, vilket är en "chemosynthetic" process som är som fotosyntes, men utan ljus.
  • Archeaea nu betraktas som en separat domän från bakterier.