Vad är angina?

December 14

Angina, även känd som angina pectoris, är en smärtsam men tillfällig hjärt tillstånd som orsakas främst av sammandragning av vener och artärer. När dessa blodkärl blir tight, är hjärtats syretillförseln minskas och resultatet är smärta i bröstet, käken, nacke, hals eller armar. Smärtan brukar avta när blodflödet återställs. I huvudsak är detta villkor hj ekvivalent av huvudvärk.

Den vanligaste orsaken till symptomen är ett tillstånd som kallas åderförkalkning, eller en åderförkalkning. Som vener och artärer ålder, förlorar de mycket av sin elasticitet. När hjärtfrekvensen ökar, som det gör under träning, det syresatta blodet måste passera genom mycket smala blodkärl. Hjärtat får mindre av detta blod, vilket kan göra att känna sig missgynnade. Den resulte spasming av hjärtmuskeln kan orsaka andra muskler och nerver att reagera i sympati. Många människor känner en åtstramning känsla i bröstet och en tillfällig ångest tills smärtan avtar.

Angina pectoris är ej att förväxla med en fullt utvecklad hjärtinfarkt, även om de delar vissa gemensamma symptom. De flesta fall utlöses av en bestämd, stressande händelse som överansträngning eller emotionell upprördhet eller motion. Det är en form av angina som kan inträffa utan förvarning, dock, men det händer i allmänhet under natt timmar. Tillståndet kan vara ett symtom på ett allvarligare hjärtproblem, men det försvinner vanligen inom några timmar av sig själv. En hjärtinfarkt brukar kännetecknas av en tyngre och mattare smärta i bröstet, jämfört med de känslor av trycket i bröstbenet orsakas av kärlkramp.

Behandlingen är i allmänhet acetylsalicylsyra eller grupper av läkemedel som kallas kärlvidgande, bekanta för de med astma. Läkare kan beställa en serie av stresstester som utförs på ett löpband med en EKG-maskin. Frekventa skov kan vara ett tecken på mer allvarliga hjärtproblem, men många av de drabbade kan hålla det under kontroll genom livsstilsförändringar och medicinering. En läkare kan rekommendera patienter bantar, sluta röka och undvika livsmedel med högt kolesterol. Högt blodtryck kan också bidra till kronisk angina, är så många av de drabbade uppmanas att ta blodtryck mediciner och hitta sätt att undvika eller lindra stress.

Denna artikel är inte avsedd att ersätta råd från en kvalificerad läkare eller sjuksköterska. Om du upplever svår bröstsmärta, kontakta omedelbart en läkare för vidare instruktioner. Skillnaden mellan matsmältningsbesvär, kärlkramp och en sann hjärtinfarkt kan inte själv diagnosen korrekt.

  • Kärlkramp orsakas av förträngning av vener och artärer.
  • Angina kan utlösas av känslomässig upprördhet.
  • Läkare kan beställa en rad stresstester som utförs på ett löpband för att diagnostisera kärlkramp.
  • Patienter med angina kan rekommenderas att sluta röka.
  • Högt blodtryck kan orsaka kärlkramp.
  • Patienter med angina kan rådas att undvika livsmedel som innehåller mycket kolesterol.
  • Angina patienter bör undvika att äta fet mat.
  • Aspirin används för att behandla kärlkramp.
  • En otillräcklig tillförsel av syresatt blod till hjärtmuskeln kan leda till kärlkramp.