Vad är en Brush Cherry?

December 31

Det finns två trädslag som vanligen kallas borste cherry: Syzygium paniculatum och Syzygium australe. Båda arterna tillhör Myrtaceae familjen av växter och är vintergröna träd infödda till östra Australiens regnskogar. Båda är också odlas som trädgårdsväxter och har liknande utseende, med glänsande, mörkgröna, ovala blad; vita blommor som växer i kluster; och ätbar frukt som vanligtvis är röd i färgen. Dessa två typer av träd som tidigare klassificerades som en enda art under namnet Eugenia australis, men botaniker har reviderat detta och nu klassificera dem som två separata arter.

Vanligast termen "borst cherry" avser olika sorter av arten Syzygium paniculatum, en populär trädgårdsväxt inte bara i dess naturliga Australien men även i Nordamerika, särskilt i områden med relativt varmt klimat, såsom Florida och Kalifornien. Det är en växt känd av många namn, bland annat sin gamla latinska namnet, Eugenia myrtifolia. I Australien är det ibland kallas en magenta lilly Syzygium eller magenta körsbär, och i USA är det ibland som en Monterey Bay.

Denna typ av borstkörsbärsträdet växer till en höjd av cirka 35 fot (10 m) i svenska regnskogen, men i en trädgård, kan det ganska lätt trimmas till mindre storlekar. Dessa träd kan användas som topiary växter eller trädgårds buskar, kan de odlas som häckar eller skärmar, eller de kan tillåtas växa till sin fulla storlek. Mindre sorter finns som krukväxter, och en del kan till och med användas som bonsai träd, växer knappt mer än 12 inches (30 cm) högväxt. Denna mångsidighet när det gäller storleken är en orsak till populariteten av denna körsbär.

De andra borste körsbärs arter, Syzygium australe, är en vanlig trädgårdsväxt i Australien, där det också kallas en scrub körsbär. I vilt, kan det växa upp till (25 m) 80 meter hög, men det brukar vara mycket mindre när de odlas. Vissa sorter växer bara ca 7 (2 m) meter hög. Träd av denna art är vanligt odlas som häckar och buskar i australiska trädgårdar.

Båda arter av borstkörsbärsträd föredrar att växa i partiell sol eller halvskugga och i rika, konsekvent fuktig jord. De växer bäst i varmare klimat, helst i tempererat till subtropiska temperaturer. Frukten som produceras av båda typerna av borstkörsbärsträd är rund, körsbär stora och oftast mörkt rött, men det kan vara rosa, lila eller ens svart. Den kan ätas färska eller göras till sylt, och smaken påminner om sura äpplen.

  • Båda arter av borst körsbär är hemma i Australiens regnskogar.