Vad är en matchmaker?

September 10

En matchmaker är en person som försöker att ordna äktenskap, i ett officiellt eller inofficiellt. Många kulturer använder matchmakers som en allvarlig sätt att bestämma lämpliga äktenskap för medlemmar i samfundet. Ibland, matchmakers har ett rykte av att vara nyfiken eller legosoldat, men många tror att de är en viktig och nyttig del av en kultur och bidra till att säkerställa framtiden för gemenskap, familjevärderingar och traditioner.

I judisk tradition, är matchmakers ibland kallas yentas, en missvisande som kan komma från den populära pjäsen och film, Spelman på taket. I den historien, händer matchmaker att kallas Yenta, som egentligen är en jiddisch ord för "lägger näsan i blöt." Ortodoxa judiska samhällen har använt matchmakers, eller shadchans, i århundraden, för att säkerställa bästa matcher mellan familjerna.

I kulturer där arrangerade äktenskap är fortfarande en stor del av traditionen, är matchmaking ett allvarligt jobb. Även i modern tid, de två familjerna är ansvarig för att det unga paret tillsammans, kan en utomstående part spelar fortfarande en stor del. I vissa hinduiska och kinesiska traditioner, kan matchmaking baseras delvis på astrologi och horoskop. Om en dålig match indikeras av året eller månaden när singlarna föddes, är det ofta avskräckta och ibland förbjudet.

Upptäcka kompatibilitet och lämplighet för de två familjer som är en stor del av en matchmaker jobb. Normalt tar matchmaking plats i kulturer där familjen är en högt värderad koncept, och skilsmässa är ofta allvarligt såg ned på. Den matchmaker är ansvarig för att sammanfoga två familjer på en fredlig och permanent, så att förhållandet mellan de två grupperna är ibland viktigare än förenlighet paret. Denna teori har stor psykologisk belägg för att stödja dess sanningshalt, som många experter tror att en av de bästa indikationerna på hur ett par kommer att få tillsammans är hur väl deras familjer som varandra.

Tills nyligen, de beslut som matchmaker var alla men inviolate, med individer som går emot dem på egen risk. Vanligtvis var par som hade brett variansen i ekonomisk eller social ställning avskräckt eller ens förbjudet. Detta har lett global kultur för många skildringar av star-korsade älskare, som gifter sig eller är tillsammans trots socialt tryck. Romeo och Julia, Pyramus, och de två siffrorna i den japanska Tanabata festivalen är alla förbjudna älskare som mötte sin undergång genom att ignorera inrådan av matchmaking samhället och deras familjer.

Förståe i kulturer som gynnar begreppen romantisk kärlek och personlig frihet, är matchmaker ofta såg ned på som en symbol för förtryck och cynism. I själva verket kan de spela en viktig roll i den framtida lycka paret och deras familj. Samtidigt säkerställa liknande mål, begrepp och planer för en eventuell match inte kan garantera ett lyckat äktenskap, kan det vara en mycket bra idé och en som de lovey-dovey par inte alltid kan lita på att ta hand om sig själva. Medan rollen som matchmaker har främst ändrats från en beslutsfattare att bara en facilitator, fortsätter de att hålla en stor roll i äktenskaps sedvänjor många kulturer. Matchmaking tjänster har också blivit frivilligt eftertraktade av upptagen yrkesverksamma som inte har haft tid att söka upp en kompatibel partner.

  • En matchmaker kan vara en gemensam vän som introducerar två människor som verkar simpatico.
  • Matchmaking är ett allvarligt jobb i kulturer där arrangerade äktenskap förekommer fortfarande.
  • En matchmaker arbetar för att hitta romantisk partner för människor som kommer att vara kompatibel.
  • Tecknen Romeo and Juliet berömda och tragiskt ignoreras matchmaking.