Vad är Manzanita?

August 23

Flera arter av prydnadsväxter kallas Manzanita. Alla av dem tillhör Arctostaphylos familjen på över 60 vintergröna buskar och små träd och inkluderar California västerns, chamise, mjölon, och prärievarg borste. Dessa växter är infödda till västra Nordamerika och värderas landskapsväxter på grund av sina unika tillväxtmönster och missbildade grenar. De har också attraktiva blommor och frukt amid små, gråaktiga gröna blad och rödaktig bark som antingen kan vara peeling eller slät.

Manzanita trä blekmedel när den utsätts för den heta solen och har en drivved liknande utseende. Veden är långvarig när de utsätts för vatten och motstår röta; som ett resultat, att det ofta används i akvarium som en dekorativ detalj. Den knotiga trä kan användas för att lägga en ovanlig touch till trädgårdar och används i hantverksprojekt och i stora fågelburar för sittpinnar. Mindre arter kan beskäras till bonsai eller hålls som krukväxter på en solig veranda eller uteplats. Trädgårdsmästare som föredrar att växa ovanliga, udda letar växter har ofta samlingar av flera olika arter av denna unika familj av buskar och träd.

De flesta sorter av manzanita är långsamt växande och mycket svårt att starta från frö och brukar behöva utsättas för extrem hetta eller ens brand innan för att gro. De kan startas från sticklingar, även om det enklaste sättet att skapa nya anläggningar är genom att skikta grenarna. För att göra detta, är en gren böjd över samtidigt på träd eller buske, och mittsektionen är begravd i marken, lämnar toppen exponeras. När grenen bildar sina egna rötter, kan det avskiljas från moderplantan. Dessa träd motstå omplantering, så det är viktigt att plantera dem där de är kvar.

Alla manzanita arter är ömma perenner och kommer att behöva ges vinterskydd i kallt väder. De kommer inte att tolerera minusgrader, och är svåra att odla på många områden. Manzanita buskar kan vara kinkig och kräver låg luftfuktighet och ljus sur jord med god dränering.

Många manzanita arter är utrotningshotade eller hotade, och det är olagligt att gräva dessa växter och ta bort dem från det vilda. De måste köpas från plantskolor eller kataloger, och flera arter är allmänt tillgängliga. Sorter som Emerald Carpet är lågvuxen och gör utmärkta marktäckare, medan andra såsom Howard McMinn växa till små träd runt 7 meter hög (2,1 m) och är bäst används som en säkring eller mindre liggande träd.

  • Manzanita trä blekmedel när den utsätts för den heta solen och har en drivved liknande utseende.
  • Den mjölon klassificeras i släktet Arctostaphylos, vilket är vanligt känd som Manzanita.