Hur man spelar och använda Övertoner på en basgitarr

April 19

En nackdel med tuning en basgitarr till en fast referenstonen är att referens anteckningar är i en högre oktav. Om du vet hur man använder övertoner att stämma en basgitarr, hittar du det lättare att jämföra anteckningar vid en oktav (eller ens två) från varandra. Trots allt, om du försökte matcha den högre anmärkning, skulle strängen du € re tuning knäppa och piska runt öronen. Eftersom bassträng låter så lågt, de högre övertoner är mycket lättare att höra.

När du nuddar en sträng vid vissa punkter och sedan slå den med din högra hand, strängen producerar naturligt övertoner. De starkaste och tydligaste övertoner kan hittas vid den 12: e bandet, den 7: e bandet, och den 5: e bandet.

Hur man spelar och använda Övertoner på en basgitarr

Huvud övertoner på en basgitarr.

Ljudet av övertoner är kristallklart, vilket gör dem en stor tuning verktyg, men att använda övertoner, måste du först ta fram en solid teknik för att spela dem.

 1. Lätt på önskad sträng vid den 12: e, 7: e, eller 5: e bandet med en av fingrarna på vänster hand (mitten eller pekfingret är bäst, men alla kommer att göra).

  Donâ € t trycker strängen till bandet. Lämna din vänstra finger vid kontaktpunkten (12: e, 7: e, eller 5: e bandet) när du slår på strängen med höger hand.

  Placera din högra hand nära bron och träffa strängen med antingen index eller långfingret på höger hand.

  Ju närmare din slående (höger) fingret är till bron, desto tydligare ditt harmoniska blir.

 2. När de harmoniska ringer ut, kan du ta bort din vänstra fingret från strängen.

  Den harmoniska fortsätter att ringa ut så länge du donâ € t röra strängen.

När du slår ett harmon på en sträng som ISNA € t i perfekt samklang, kan du höra stryk eller vacklande ljud. Detta vacklande ljud tar lite tid att vänja sig. Vrid bara på avstämnings huvudet tills de vacklande stannar. När tonen är ännu, är din sträng i samklang.

Följande är de viktigaste övertoner för inställning av en basgitarr:

 • Den 7: e-bandet överton på G-strängen (den tunnaste strängen) är exakt samma ton som den 5: e-bandet harmonisk på D strängen (den näst skinniest sträng).
 • Den 7: e-bandet överton på D strängen är exakt samma ton som den 5: e-bandet harmonisk på En sträng (den näst tjockaste strängen).
 • Den 7: e-bandet tonen på En sträng är exakt samma ton som den 5: e-bandet harmonisk på E-strängen (den tjockaste strängen).

  Hur man spelar och använda Övertoner på en basgitarr

  De relationer bass guitar övertoner.

Övertoner används inte enbart för justeringssyfte. Att kunna lägga övertoner till din basgång kan skapa nya och intressanta färger i din musik.