Vad är Tyreotoxikos?

January 4

Tyreotoxikos är ett tillstånd som uppstår när sköldkörteln avger stora mängder av sköldkörtelhormon, vilket leder till förhöjda nivåer i blodet. Syndromet är ofta relaterade till hypertyreos, där sköldkörteln är överproducerar hormoner. Det kan också orsakas av vissa sjukdomar eller tillstånd som stimulerar sköldkörteln att släppa extra lagrade hormoner. De två hormoner inblandade är fria tyroxin och trijodtyronin.

En av de vanligaste sjukdomarna som orsakar hypertyreos leder till tyreotoxikos är Gravesâ € sjukdomen. Detta är en autoimmun sjukdom som gör att sköldkörteln att generera stora mängder av hormoner. Den kännetecknas av utvidgning av sköldkörteln, även hänvisad till som struma.

En annan fråga som ofta kan orsaka tyreotoxikos är tyreoidit, eller inflammation i sköldkörteln. Det finns olika orsaker till detta, inklusive infektion och autoimmuna sjukdomar. Ibland upplever kvinnor postpartum tyreoidit, vilket leder till hypertyreos under det första året efter förlossningen, men det är oftast bara under en begränsad tid.

Olika andra frågor kan också vara en källa till tyreotoxikos. Godartade tumörer, eller tyreoideaadenom och multinodulär struma kan bli giftiga och orsaka överskott hormoner som ska skapas. Droger och strålbehandlingar kan också vara bidragande faktorer.

Symtom på tyreotoxikos inkluderar typiskt svettning, darrningar, och en ökad hjärtfrekvens. Patienter kan också uppleva ångest och överkänslighet för värme. Vissa patienter kan känna sig hungrigare än vanligt, men kommer också att gå ner i vikt. I fallet med Gravesâ € sjukdom, kan ytterligare symptom innefatta struma och utbuktning av ögonen.

Det första steget till diagnos är oftast en fysisk undersökning. Om patientâ € s symptom och fysiska tillstånd indikerar tyreotoxikos, kommer läkaren troligen beställa ett blodprov. Låga nivåer av sköldkörtelstimulerande hormon och höga nivåer av tyroxin eller trijodtyronin bekräfta diagnosen.

Det finns flera behandlingsalternativ som finns. Mediciner som hämmar thyroidâ € s hormonproduktion, som kallas thyrostatics, kan användas. Betablockerare kan också användas, även om de bara behandla symptomen på tyreotoxikos, inte orsaken. Ibland kirurgi rekommenderas att ta bort några eller alla av sköldkörteln. Radioaktivt jod kan även användas för att döda de överproducerande cellerna i sköldkörteln.

Om den lämnas obehandlad kan tyreotoxikos leda till sköldkörteln storm, eller thyrotoxic kris. Detta är ett mycket farligt tillstånd som uppstår när hormonnivåerna i blodet når extremt höga nivåer. Patienter upplever högt blodtryck, ökad puls och hög feber. Thyroid storm måste behandlas omedelbart, eftersom det kan leda till döden.

  • En radioaktiv form av jod kan användas till att hjälpa till att behandla tyreotoxikos.
  • Tyreotoxikos uppstår när sköldkörteln avger stora mängder av sköldkörtelhormon.
  • Tyreotoxikos orsakas ofta av inflammation i sköldkörteln.
  • Barn som lider av hypertyreos kan uppleva muskelsvaghet och ångest.
  • Beläget i framsidan av halsen, producerar sköldkörteln hormoner som reglerar blodtryck, kroppstemperatur, puls, och kroppens ämnesomsättning.
  • Problem med sköldkörteln kan orsaka högt blodtryck.