Vad är kopplingen mellan blåmärken och blod?

March 15

Blåmärken, också brukar kallas hematom eller kontusioner, orsakas vanligen av trasiga blodkärl. När kroppen är skadad, inte huden inte alltid sönder, men muskeln och vävnader under huden kan ändå vara skadad. Små kapillärer och vener kan spricka, så att blodet till pool i området. Vissa villkor kan också leda till blödningar som orsakar blåmärken utan någon typ av skada. De flesta typer av mild blödning under huden är vad orsakar missfärgning kallas ett blåmärke.

Det finns tre allmänna typer av blåmärken: subkutan, intramuskulär, och ben eller periosteal. Subkutana blåmärken är blåmärken precis under huden och orsakas ofta av knölar eller mindre skador. I fallet med intramuskulära blåmärken, blåmärken och blod är inom muskeln själv. Med dessa blåmärken, är den ursprungliga skadan oftast svår nog att det orsakar också huden blåmärken, men de ytliga blåmärken kan läka mycket snabbare än muskelskada. Muskel blåmärken kan kvarstå långt efter de synliga hud blåmärken har bleknat.

Den tredje typen av blåmärken, ett ben eller periostal blåmärken, är vanligtvis den mest smärtsamma slag. I detta fall, blåmärken och blod är inom själva benet. Dessa är i allmänhet djupa blåmärken som ibland fel diagnos som benfrakturer. Periosteala blåmärken och blod som pooler i benvävnaden vanligtvis varar mycket längre än huden eller muskel blåmärken.

Mest synliga blåmärken börjar rosa eller rött, och kan få mörkare efter en dag eller två. Den initiala rosa eller röd färg är den röda blod visar genom huden. Som blod åldrar under huden, börjar det att bryta ner och vänder mörkare, ändra blåmärke från rött till nyanser av lila eller svart. Aging blåmärken kan ta på en grön eller gul gjuten som de blekna, eftersom resterna av blod under huden bryta ned ännu mer. Så småningom, kroppens vävnader absorbera blodet, och blåmärket bleknar oftast inom några dagar.

I de flesta fall, blåmärken och blod under huden är inte allvarliga och kommer oftast lösa på egen hand. Människor som blöder lätt, såsom blödarsjuka eller människor på blodförtunnande mediciner, kan ha att titta noga för blåmärken som ett tecken på inre blödningar som kan bli allvarliga. Om oförklarliga blåmärken och blod sammanslagning under huden verkar, kan det vara ett tecken på en reaktion på ett läkemedel eller ett medicinskt tillstånd som kan kräva behandling. I de flesta fall är dock ett blåmärke bara ett tecken på en mild bula eller skada som i allmänhet kommer att blekna inom en till två veckor som kroppen återskapar blodet.

  • De med blodsjukdomar kan utvecklas blåmärken även från mindre olyckor.
  • Blodkärl tillåta blodceller att fördelas runt kroppen.
  • Blåmärken orsakas ofta av trasiga blodkärl.
  • En person med en mörbultad tånagel.
  • Ett blåmärke anses vara en mindre hematom.
  • En kylklamp, vilket kan hjälpa till med ett blåmärke.