Vad är World Music?

March 23

Världsmusik är en term som vanligen används för att beskriva en uppsättning musikgenrer som kommer från olika inhemska kulturella traditioner. Olika typer av denna folkmusik är ofta nära knuten till de historier och traditioner specifika länder. Olika låtar kategoriserade som världsmusik kan därför vara ganska varierande, och vissa av dem kan går tillbaka århundraden, medan andra kan vara relativt ny. Beroende på ursprungskultur och enskilda musikernas konstnärliga val, kan världens musikinstrument allt från enkla handfaten till elektroniska syntar parade med skivspelare och datorise blandare. Vissa fans av denna musik lyssna på den för att ansluta till deras etniska förflutna, medan andra föredrar det som ett alternativ till de vanliga erbjudanden på vanliga radiostationer.

Olika influenser för världsmusik kan komma från många hörn av världen, till exempel Karibien, Afrika, Irland, Skandinavien och södra Stilla havet bara för att nämna några. Spåra historierna av var och en av dessa folk musikgenrer kan ofta avslöja att varje har dragit influenser från andra vid olika tidpunkter. Precis som med många andra aspekter av konst och kultur, dessa under genrer av musik är inte statiska. De är föremål för frekventa ändringar och evolution som världsbilder och trender också förändras.

Nyare lyssnare tycker ofta att de val för världsmusik är så många att de kan ha svårt att avgöra vad som ska lyssna på första. Ett sätt för dem att begränsa de val är att försöka världens musik radiostationer som fortfarande är i sitt modersmål, men kommer från ett annat land. En av dessa stationer från Australien kommer fortfarande att sändas på engelska, men har ofta olika folkmusik influenser än en från Storbritannien eller Kanada till exempel. Samma världsmusik riktlinjer radio kan gälla för andra nationer också.

Även om denna typ av musik kanske inte alltid spelas på lokal vanliga radio, fans av dessa musikgenrer har ofta gott om resurser för att hänga med i arbetet med sina favoritmusiker och att upptäcka nya favorit musikstycken. Festivaler ägnas åt världsmusik är värd i många länder varje år, och de ofta presenterar möjligheterna för fans att ansluta med varandra. Online lyssnings bibliotek och streaming radiostationer erbjuder också möjligheter för nyare lyssnare att prova genrer, samt lära sig om arbetet med olika konstnärer.

  • Världsmusik kan vara prover med en online lyssnarbibliotek.