Vad är White Day?

November 6

Vit Day är en romantisk semester firas i Japan, Taiwan och Sydkorea. Semestern infaller den 14 mars, en månad exakt efter Alla hjärtans dag. Tradition i dessa länder anser att kvinnor är tänkta att ge män romantiska gåvor på Alla hjärtans dag, medan män förväntas återgälda tjänsten på vit dag.

Alla hjärtans dag i delar av Asien har expanderat utanför den västerländska versionen av semestern. Istället för att ge gåvor till makar eller pojkvänner, en del kvinnor i Japan känner plikt att presentera gåvor av choklad till alla manliga medarbetare. Traditionen kallas giri-choco, kombinera det japanska ordet för förpliktelse med den gemensamma ordet för choklad. Flickor får också ge honmei-choco, godis till nära och kära, eller tomo-choco, godis för vänner.

År 1978 rekommenderade den japanska national konfektyr industri att män återgälda tjänsten den 14 mars, inte en tillfällighet att öka konfektförsäljning. Dagen kallades ursprungligen Marshmallow Day, som Ishimura Manseido, en godisföretag, skapade marshmallow behandlar specifikt som presenter till denna nya semester. Andra företag följde snart, som specialiserat sig på vita choklad behandlar. Dagen till slut blev kallad vit dag, även om gåvor av regelbunden mörk choklad är nu vanligt.

Gåvor som ges på denna dag ofta överskrider de enkla presenter av Alla hjärtans dag. Presenter till älskare och hustrur ska vara dyrt, såsom underkläder eller smycken. Män uppfyller även giri-choco, returnera favör till kvinnliga medarbetare ur skyldighet. Detta kan ibland leda till förvirring, eftersom romantiska gåvor kan förväxlas med obligatoriska ettor och vice versa.

Vissa hån utjämnas vid firandet, eftersom det anses av vissa vara en rent kommersiell semester. De förvirrande frågor om skyldighet och romantik ses av vissa som ett desperat försök att öka chokladförsäljning. Detta har lett till att vissa japanska och västerlänningar att märka vit dag en "Hallmark Holiday", med hjälp av skuld och social skyldighet att öka försäljningen av presentartiklar.

Under de senaste åren har en ny tradition skapats i Korea som heter Black Day. Detta är jämför den ironiska amerikanska traditionen av singelmedvetenhetdag, en semester som bittert hånar de rådande romantiska traditioner Alla hjärtans dag. Black Day hålls den 14 april en månad efter vit dag. Traditionellt de som fått några hjärtans eller Vit dag gåvor samlas i restauranger eller på fester för att äta nudlar i svarta bönor sås.

Vit Day är en relativt ny helgdag, men verkar vara ganska populärt i hela Japan. En informell undersökning av 13.000 japanska medborgare föreslog att cirka 57% köps eller tas emot gåvor för semester. Tre procent, eller cirka 390 respondenter, sade att de gav eller emot mellan fem och tjugo gåvor. Trots belackare tycks semester att få fler fans varje år.

  • Vit Day innebär dyra gåvor, såsom underkläder.
  • Choklad kan ges som en gåva på vit dag.