Vad Mushing?

May 11

Mushing är det praxis att utnyttja hundar till en släde för att rekreation eller transport. Det kan också utföras som en tävlingssport. Termen mushing kommer från samtalet som används för att sporra hundarna - "! Mush" Det är tänkt att komma från den franska marche, som betyder "gå" eller "kör", men "Hut!" är ett mer vanligt hörde samtalet i sporten mushing idag.

Naturligtvis mushing endast praktiseras i områden med betydande snöfall, även om en form av torra mushing, kallas carting, också existerar. Mushing är mest populär i Nordamerika och Europa, och det är staten sporten Alaska. Mushing som en sport är förknippad med några organisera organ, såsom International Federation of Sleddog Sport (IFSS). Supportrar hoppas att vinna mushing en plats i vinter-OS. Många tränar också hundspann bara för skojs skull och motion, snarare än konkurrenskraftigt.

Hundar är inte längre vanligen används för transporter, men vissa föredrar dem till mer moderna lösningar, som snöskotrar. De som använder hundspann som en praktisk form av transport i snön är mer bekväm med hundar än med en maskin och hitta hundarna mer tillförlitlig. De kan också ge sällskap på en lång, ensam resa genom snön.

Mushing kan använda sig av olika utnyttja konfigurationer. De flesta raser använda hundar selade i par, som hästar drar en vagn eller Tomtens renar. Alternativt kan de utnyttjas i en enda rad.

På Grönland, hundarna är varje givet sin egen ledning och dra släden i en fläkt formation. Denna typ av sele gör hundarna mer manöverutrymme, men det är inte praktiskt i områden med träd. Om terrängen är ojämn eller täckt med vass is, eller om resan kommer att bli lång, hundarna är försedda med tossor för att skydda sina fötter.

Hundarna på en mushing lag delas in i grupper beroende på deras funktion i teamet och deras placering, ungefär som idrottare i en lagsport. Bly hundar är på framsidan av selen. De är ansvariga för att hitta stigen och bestämma takten för resten av laget. Det kan finnas en eller två bly hundar i ett team. I sällsynta fall kan det leda hunden outnyttjad.

Swing hundar, nästa ner på linjen, är ansvarig för att leda hundarna bakom dem runt svängar. Team hundar är nästa. De följer de andra hundarna och tjänar till att lägga makten till laget. Denna position är valfri. Slutligen hjul hundar är närmast släden. Hundar i denna position måste vara kraftfull och kunna tolerera släden bakom dem.

  • Hundspann på Grönland innebär hundar drar släden i en fläkt formation.
  • Alaskas stats idrott mushing.