Vad är Symbian OS?

May 16

Symbian OS är ett operativsystem för mobiltelefoner främst används på Nokia avancerad eller uppgifter aktiverade smarta telefoner. Symbian OS körs enbart på ARM-processorer och har utvecklats från Psion s EPOC som utvecklades som en rudimentär operativsystem för tidiga elektroniska arrangörer. Den Psion EPOC OS sågs till EPOC16 början i slutet av 1990-talet för att skilja den från den nyare 32bit Operativsystem EPOC32, som så småningom blev Symbian OS. Psion programvara skapade ett joint venture med flera mobiltillverkare hårdvara, Ericsson, Motorola och NOKIA kallas Symbian och så småningom tog på namnet Symbian Software, döpa EPOC32 Symbian OS.

Den viktigaste fördelen med EPOC32 över dess 16bit föregångare är förmågan att multi-task, utföra flera funktioner på en gång. I nyare enheter, kan detta innebära att kunna surfa på Internet med telefonen och inte förlora ditt innehåll när du besvarar ett inkommande samtal.

Många tredjepartstillverkare kunde licensiera 32bit EPOC OS för sina arrangörer och andra mobila dataenheter. Sedan slutet av 1990-talet, har Symbian OS blivit en av de mest populära mobila enheter operativsystem tillgängliga.

Symbian OS har också anpassats för att inkludera mjuka funktioner som global positioning programvara (GPS) som kommer att bli lika vanligt som en kamera inom en mycket snar framtid. Tjänsteleverantörer och andra företag kan sedan publicera platsbaserade tjänster som interagerar med GPS som finns i en mobiltelefon, som förekommer på displayen när användaren är nära ett program.

Under de senaste åren har Microsoft och Palm varit de mest diskuterade leverantörer av operativsystem för mobiltelefoner, men Symbian har driva telefoner under ganska lång tid. Stödet för mycket etablerade mobila plattformen är långt och brett, även om mycket av pressen på sistone har kretsat kring Apples iPhone och andra erbjudanden, däribland Google Android OS för mobila enheter.

Det ska bli intressant att se vad hårdvaran är utvecklad för att användas med Symbian OS i framtiden för att konkurrera med telefoner som iPhone och de senaste mobila enheter från Palm och Microsoft.