Vad är turist Space?

October 22

Rymdturism är ganska mycket precis vad det låter som: turism i rymden. Space turister boka biljetter på rymdfarkoster för att få en chans att uppleva utrymme för sig själva, på resor av varierande löptider. På suborbital rymdfarkost, till exempel, kan en rymdturist får bara ett par minuter i rymden, bara tillräckligt med tid för att uppleva tyngdlöshet och få en smak för rymden, medan andra rymdturister boka biljetter på orbital flyg, resa ut i rymden i timmar eller dagar på taget. Från och med slutet av 2000-talet, rymdturism var till stor del hypotetisk, men grunden för att förvandla det till en stor industri höll på att läggas.

Människan har länge varit intresserad av rymden, och när bemannade rymdfärder började lansera i mitten av 20-talet, ett antal personer fick mycket upphetsad om potentialen för rymdturism. Flera nationer uttryckt intresse också, med kunniga regeringar och företag inser att det kan vara ganska lönsamt, om det hanteras väl. Det var Ryssland som drivs processen från ett intressant koncept till verklighet, med Dennis Tito, världens första rymdturisten, i rymden år 2001.

Vissa regeringar har varit ovilliga om begreppet rymdturism, med argumentet att det är farligt, dyrt, och serverar inga praktiska ändamål. Andra hävdar att om folk har råd att gå och de har ett intresse av att resa i rymden, kan man lika gärna göra det alternativet finns. Genom att uppmuntra rymdturism, kunde regeringarna också dra nytta av intäkterna, och de kunde etablera juridiska gränser och se till att besöken är så säkra som möjligt för alla.

Termen "rymdturism" ogillas av vissa människor, eftersom "turism" har nedsättande associationer till något. "Personlig rymdfärder", "privat forskning" och "civil rymdfärder" är alla som eufemismer för frasen. Oavsett vad man skulle kunna kalla det, är rymdturism förvisso en statussymbol, med folk betalar enorma summor pengar för även den kortaste av bärraketer flygningar, än mindre har flyg på farkoster som faktiskt kan uppnå omloppsbana. Enligt rapporter är det också en fantastisk upplevelse, att ge människor en chans att se jorden från rymden och uppleva tyngdlöshet och vidsträckta universum.

Fantasifulla böcker och serier från 1960-talet tycktes antyda att alla skulle vara en rymdturist med 2000, muntert resa mellan planeter, besöker lyxiga rymd hotell, och även flyga sitt eget rymdskepp. Ungefär som flygande bilar och många andra 1960 drömmar om framtiden, detta inte ske, men det betyder inte att det inte kommer att hända en dag.

  • Det kommer att dröja innan turisterna kommer att kunna besöka andra planeter.
  • Vissa regeringar har varit tveksamma om begreppet rymdturism.