Vem är Eric Moussambani?

May 25

När det gäller att göra OS-historien finns det en mängd olika register och statistik som idrottare strävar efter att matcha. Men några som gör resan till OS skapar en annan typ av arv alla sina egna. Detta var verkligen fallet för simmaren Eric Moussambani under 2000 olympiska sommarspelen hölls i Sydney, Australien.

Eric Moussambani väg till OS inte överensstämmer med de traditionella utbildningsmetoder som de flesta idrottare måste genomgå för att kvalificera sig för sina evenemang. I själva verket, i stället för att börja sin utbildning från en ung ålder, den unge simmaren från Ekvatorialguinea tog inte upp sin sport fram åtta månader före starten av de 2000 spel. Hans delaktighet i raden av idrottsmän i Sydney berodde på ett nytt program som hade utformats för att främja en utveckling av idrotts i utvecklingsländer runt om i världen. Således Moussambani inte krävs för att uppfylla de minimikvalifikationer som olympiska deltagarna i allmänhet hålls till. Istället valdes han att tävla i tävlingen som ett resultat av ett wild card ritning mellan olika hoppfulla från ett antal utvecklingsländer.

Den olympiska simmare föddes i Ekvatorialguinea den 31 maj 1978, och började inte simma förrän i januari 2000. Han skrev de olympiska spelen i Sydney utan att någonsin ha som ögon på en OS-storlek, 160 fot (50 meter), poolen innan. Hans utbildning hade ägt rum i en 66 fot (20 meter) hotell pool med omärkta banor. Han var planerad att simma 100 meter frisim värme med simmare Karim Bare och Farkhod Oripov. Den freestyle händelsen tog en konstig twist var dock när både Bare och Oripov diskvalificeras i början av loppet för tjuvstarter. Detta lämnade Moussambani ensam för att slutföra 100 mätarhändelsebegäran.

Det tog Eric Moussambani totalt en minut och 52,72 sekunder att genomföra hela 100 meter, vilket var dubbelt så långt i sin längsta race kommer in de olympiska spelen. Hans tid placerade honom på över en minut längre än de snabbaste simmare och sju sekunder längre än världsrekordet av Pieter van den Hoogenband i 200 meter. Men det var inte bara ett personbästa för Moussambani, också ställa in den ett nationellt register i sitt hemland. Den wild card simmare fortsatte att träna på sin sport och hoppades att återvända till de olympiska spelen 2004. Tyvärr mötte han ett missöde angående hans visum som höll honom från att delta. Han var också frånvarande från de olympiska spelen 2008 i Peking, Kina.