Hur vill kolla din hårddisk för fel i Windows Vista

May 26

En del av det förebyggande underhållet att datorer behöver söker problem. Hårddiskar lagrar data i olika sektorer eller segment på själva enheten. Windows Vista: s Felkontroll Programmet skannar och utvärdera alla dessa sektorer för att säkerställa att de är alla fungerar. Om det finns oåterkalleliga sektorer som inte kan fasta med hjälp av detta verktyg, kommer de att flaggas så att Windows inte försöker komma åt dem längre.

 1. Välj Start → Dator.
 2. Högerklicka på den enhet du vill kontrollera och välj Egenskaper.
 3. I den resulterande dialogrutan Egenskaper, välj fliken Verktyg och klicka sedan på knappen Kontrollera nu.

  Hur vill kolla din hårddisk för fel i Windows Vista

  Om du har UAC aktiverat på ditt system, kommer du att se en meddelanderuta som ber dig bekräfta ditt val. Bara klicka på Fortsätt för att gå vidare.

 4. I den resulte Check Disk dialogrutan väljer du ett alternativ.

  Hur vill kolla din hårddisk för fel i Windows Vista

  Du kan välja ett av följande:

  • Fix fel i filsystemet automatiskt: Du måste stänga alla filer för att köra det här alternativet.
  • Söka efter och försök att reparera skadade sektorer: Om du väljer det här alternativet, fixar det också automatiskt eventuella fel hittas, så du behöver inte välja det första alternativet också.
 5. Klicka på Start.

  Om enheten inte används, till exempel en sekundär datafil, kommer skann påbörjas omedelbart.

Om du vill skanna din systemenhet, kommer du att få ett meddelande om att Windows inte kan kontrollera disken eftersom det används. Om detta händer, har du två val: avbryta skann eller planera att köra när datorn startar nästa gång. Om du vill att skann gjort direkt, välj Schema Disk Kontrollera och starta om systemet.

Tänk på att dagens 100+ GB hårddiskar tar ganska lång tid att scanna. Om du startar om din dator till en diskkontroll, måste du sitta på händerna och vänta. Eller ännu bättre, starta skann och gå och hämta en kopp kaffe.