I den grekiska mytologin, Vem var Hippolyta?

March 25

I den grekiska mytologin, Hippolyta var en mäktig kvinna som styrde amazon, en stam av krigarkvinnor som tog upp endast döttrar. Amasonerna var föremål för rädsla i grekisk kultur, och många myter beskriver dem som extremt hård och kraftfull. Många historier berättas om Hippolyta, och de har motstridiga ändelser; till exempel, har hon dödats av Theseus, hans son, Herkules, och även hennes följeslagare Penthesilea i olika berättelser. Vissa mythologerna har föreslagit att "Hippolyta" var faktiskt flera olika kvinnor, och detta förklarar de olika ändelser i berättelserna berättade om henne.

De flesta myter håller med om att Hippolyta var dotter till Ares, krigsguden. Ares gav Hippolyta en speciell gördel att beteckna hennes makt och myndighet över amazon. Som ledare för en stam av kraftfulla kvinnor, var Hippolyta inblandad i flera strider, däribland Amazonomachy, en legendarisk strid som rasade mellan grekerna och amasonerna. I många berättelser är Amazonomachy tänkt att fungera som en metafor för att beskriva dominans av barbarer från grekiska kulturen.

Enligt vissa berättelser, Hippolyta var vid ett tillfälle kidnappad av Theseus. Hon födde Theseus en son, vid namn Hippolytos, och slutligen kasta bort till förmån för ett mer tilltalande brud. Vissa legender uppger att Hippolyta stormade in när Theseus var försegla löften till sin nya fru, svor elände för alla de närvarande, och hon dödades i den efterföljande striden, antingen genom Theseus eller oavsiktligt av en annan Amazon.

Hippolyta visas också i legenderna om arbetena av Hercules. Enligt berättelserna, var Hercules ombedd att hämta gördel Hippolyta för Admete, dotter till Eurystheus. När Hercules nådde amasonerna, Hippolyta var så fascinerad av honom att hon gav upp gördeln villigt. I vissa berättelser, var gudinnan Hera så rasande av detta lätt seger att hon smet in bland Amazoner och hävdade att Hercules planerade att lura dem, vilket leder kvinnorna att attackera skeppet Herkules. Under den följande striden, Hercules dödar Hippolyta och tar flyget i vissa berättelser.

Hippolyta och hennes Amazoner är intressanta karaktärer i den grekiska mytologin. Det är fullt möjligt att en hård stam kvinnor verkligen fanns vid ett tillfälle, inspirera människor att memorialize dem i myter och legender. Lest ett hopp till slutsatser om grekiska attityder till kvinnor, bör det påpekas att den grekiska kulturen och mytologi vördas många kraftfulla kvinnor som Hera, Athena och Artemis. Den ultimata segrar över Amazonas i grekisk mytologi kan ha mer att göra med begreppet amasonerna som en primitiv stam än med sitt kön.

  • En skulptur av Hercules, som var tvungen att hämta gördel Hippolyta.