Vad är Tetracyklin Färgning?

November 6

Tetracyklin färgning är missfärgning av tänderna till följd av exponering för tetracyklinantibiotika under tandutvecklingen. Beroende på omständigheterna i det exponerings, kan tänderna vara gul, brun, grönaktig eller grå, och kan ha band eller gropar. Detta händer eftersom de tetracyklin insättningar i lager av tandemaljen och blir en permanent del av tanden. Även om framtida lager av emalj täcker tetracyklin, visar missfärgning vanligtvis genom.

Om gravida kvinnor tar tetracyklin under den sista halvan av graviditeten, kan fostret ha tetracyklin färgning. Även barn har inte synliga tänder vid födseln, har grunden redan lagd i käken, och som tänderna utvecklas, kommer färgning vara uppenbart. Barn som tar tetracyklin för barnsjukdomar kan också uppleva förändringar i färgen på sina tänder, eftersom deras tänder fortfarande växer och utvecklas.

Risken för tetracyklin färgning är ett känt problem, och en läkare kan försöka att förskriva andra mediciner, om möjligt, innan du slår till detta antibiotikum för en bakteriell infektion. Om det inte finns några andra alternativ, kommer läkaren gå vidare med tetracyklin behandling, eftersom de estetiska riskerna för medicinen är inte så mycket av en oro som skador på patientens hälsa. Läkaren kan försöka hålla kurser kort och överväga patientens tidigare sjukdomshistoria för att skydda tänderna så mycket som möjligt.

Personer med missfärgade tänder har ett antal alternativ för att ta itu med missfärgning om det är ett problem. En är att bleka tänderna. Tetracyklin färgning kommer att svara på whitening behandlingar, även om flera behandlingar är nödvändiga och patientens tänder kan alltid ha moln eller skuggor. En fördel med att blekning är kostnadseffektivitet och förmågan att göra det hemma. Människor som inte har så mycket pengar kan prova det här hemma först för att se om det löser problemet eller ljusare missfärgning nog att göra det svårt att märka.

Andra patienter kan överväga faner. Faner kan cap tänderna och ändrar sin form, om patienten har också farhågor om chips och andra problem med tänderna. För tetracyklin färgning, faner måste noggrant utformade för att se till att de helt täcker missfärgning, eftersom det ofta är mycket djup och kan kvarstå genom tunna eller dåligt tillverkade beläggningar. En kosmetisk tandläkare kan utvärdera en patient och ge rekommendationer på grundval av den skadenivå och patientens budget.

  • Om en gravid kvinna tar tetracyklin under andra halvan av graviditeten, kan barnet ha missfärgade tänder.