Vilka typer av ostar är ätliga?

November 17

Skorpan av en ost, och huruvida det har till och med en, kan erbjuda betydande ledtrådar om karaktären av osten själv. Skorpan - och dess visuella och lukt egenskaper - kan kommunicera en grundläggande uppfattning om konsistens, smak, ålder och färskhet eller brist på sådan. Det är därför klokt att lära känna de olika typerna av ost, och för att kunna känna igen om att äta dem är tillrådligt eller, för den delen, önskvärt.

Det finns många sätt att kategorisera ost: per land, efter smak, med struktur, även av graden av lukt. Ytterligare ett sätt är att klassificera med ost, enligt följande:

Inga Rind: Färska ostar har ingen skorpa alls. Klassas bland dessa är de vassle ostar, de mjölksyra ostar och de utsträckta ostmassa ostar. Exempel på färskost inkluderar ricotta, färskost, mozzarella, fetaost och crème fraiche. Dessa fuktiga, milda ostar är generellt lägre i fett än andra ostar. De är favorit ostar för användning i matlagning och bakning. Närvaron av mögel på en färskost visar att det är förbi sin premiärminister, och dess smak och arom kommer att återspegla detta.

Bloomy Rind: Dessa mjuka-lagrade ostar har en sammetslen vit skorpa ibland färgad med fläckar av röd eller brun. De mognar från utsidan till insidan, och texturen hos pastan varierar från smidig och kompakt för custardy. Denna ätbara svål bildas genom att spraya osten med Penicillium candida formen innan den korta åldrandet börjar. Exempel på ostar karakteriseras som bloomy vitt kan observeras på Brie, Camembert, Cooleeney, och Stenbocken getostar.

Tvättade Rind: De rinds av dessa oftast halvmjuka ostar är stickande, ibland klibbig eller grynig, och unikt färgglada, från rosarött till orange till brunt. Surface-mogna, dessa ostar badade, eller tvättas, i öl, vin, konjak, saltlake eller annan vätska på flera ställen under mognadsprocessen. Tvättning av dessa ostar underlättar tillväxten av vissa nyttiga bakterier, som bidrar till att mogna och smak osten.

Vissa versioner av tvättade ostar är flavorful och bidrar till den totala upplevelsen av att äta osten. Andra däremot, är klart osmaklig i smak eller konsistens. Smaka lite. Om smaken av svålen förhöjer ost, äta den. Om det tar bort från nöjet att äta ost, bara klippa svålen bort. Exempel på tvättade ostar kan hittas på Oka, Epoisses, Raclette och Taleggio.

Naturlig Rind: Dessa skalet är bildade av osten själv under mognadsprocessen. Varken tvättas eller förbättras genom avsiktlig tillämpning av mögel, oavsett sporer slå rot på den naturliga svålen härrör från omgivningen. Många av dessa naturliga ostar kan vara ganska starkt smaksatt, eftersom ostarna de bildar på tenderar att vara de sorter som är i åldern för relativt långa perioder. Naturlig ostar-andra än de som införlivar tyg-är ätbara men inte nödvändigtvis välsmakande. Återigen, smaka lite. Undvik att äta skalet om texturen eller smaken är otillfredsställande. Exempel på ostar som bildar naturliga skalet inkluderar St. Nectaire, Testun, Stilton och Mimolette.

Den uppenbara: ostar som är belagda eller består helt av ätliga ämnen som örter, pepparkorn, eller nötter är till för att ätas. Ashy skalet som de stött på många getostar är tillverkade av vegetabiliskt aska och anses säkra för konsumtion samt.

Å andra sidan, ostar gjorda av kvistar, tyg, eller vax - som kan hittas på Edam eller Gouda - är oätliga och bör naturligtvis kastas.

  • Skorpan på Gouda ost inte är ätbara.
  • Ost hjul med skalet åldrande på hyllorna.