Vilka är de olika typerna av Access Panel?

March 8

En accesspanel är en byggnad komponent som används för att ge enkel tillgång till mekaniska och elektriska system. Dessa enheter kan monteras i en vägg eller tak för att möjliggöra underhåll och reparation av kanalsystemet, ledningar, rör och annan utrustning i byggnaden. Olika typer av paneler kan installeras under byggtiden, eller läggas till senare i retrofit applikationer.

De olika typerna av åtkomstpaneler kan kategoriseras baserat på det material vardera är tillverkad av. Stål och aluminium enheter är den vanligaste, särskilt i kommersiella tillämpningar. Plast eller vinyl enheter kan också användas, och är vanligt förekommande i hemmet. Dessa paneler kan förhands klar av tillverkaren eller målade vid installation för att matcha den omgivande inredningen. Vissa typer av åtkomstpaneler är ännu tillgängliga med en dekorativ yta, och kan ha gjutna paneler som liknar en dörr.

Vissa åtkomstpaneler inkluderar specialfunktioner som lameller eller lås. Enkla twist locks används ofta för att hålla panelen stängd, medan knappat cylinderlås läggs till när säkerheten är ett stort problem. De flesta typer av accesspanel enheter är tillgängliga i standardstorlekar, men anpassade paneler finns också.

En av de viktigaste kriterierna för att jämföra olika typer av accesspaneler involverar brandklass för varje panel. Vid installation i en brandklassad partition eller tak, måste en lucka förses med en etikett som visar dess brandklass. Dessa etiketter intygar att panelen har testats för att motstå förbränning under en viss tidsperiod. Panelen ska ha samma brandklass som den omgivande vägg eller tak.

Byggare kan välja mellan flera olika tekniker vid installation av dessa paneler. Vissa modeller helt enkelt snäpper ett hål i gips utan användning av fästelement, medan andra måste utformas och hålls på plats av skruvar. Alla paneler åtkomst måste vara något mindre än väggöppningen för att åstadkomma tillräckligt spelrum för panelen och ramen.

En lucka kan vara utanpåliggande eller infälld i väggen, beroende på önskemål av byggaren eller husägare. Dessa paneler kan bestå av enkla eller dubbla portblad öppningar, och kan öppna ut mot användaren eller in mot väggen. När det används på en yttre öppning, bör installatörer använda en typ av lucka som syftar till att hålla upp mot regn, vind och andra element. Enheter galvaniserad eller rostfritt stål tål rost och korrosion, och bör utrustas med dropp mössor och packningar för att hålla elektriska och mekaniska komponenter torra och skyddade.