Vad är en Soda Shop?

March 30

En läsk butik, som ibland kallas en soda fontän, är ett matställe som specialiserat sig på läsk och andra godsaker, såsom milkshake och glass. Soda butiker var populära samlingsplatser i början och mitten av 20-talet, särskilt i Mellanvästern i USA. Medan de flesta har sedan försvunnit, vissa förblir öppna i nutid, oftast genom att utnyttja deras nostalgiska värde. De var ofta förknippade med tonåringar och ungdomskulturen. Som ett resultat, verkar soda butiken ofta som ett tillhåll för ungdomar i serietidningar, TV-program och filmer som tidigare.

I den 19: e och tidig 20th centuries, resor var fortfarande en olägenhet för många amerikaner. Små och medelstora städer ofta hade några centralt butiker som tillhandahålls både handel och social interaktion. Många sådana affärer, såsom livsmedelsaffär eller apotek, aktiveras på deras status som centrala samlingsplatser genom att installera soda fontäner, maskiner som tillhandahålls läsk. På 20-talet, var vissa specialiserade företag etablerat runt dessa populära enheter. Detta var ursprunget till soda butiken.

Den soda butiken var en populär plats för ungdomar att samlas i många amerikanska samhällen. Förutom kolsyrade läskedrycker, många erbjuden glass och relaterade drycker, såsom flöten, malt och milkshakes. De ansågs säkra platser för shower och andra sociala aktiviteter. Tillkomsten av självbetjäning soda maskiner stavade ett slut på läsk butiker, av vilka många hade stängts ned av 1970-talet. Några var öppen långt in på 21-talet, ofta bär retro inredning och autentiska soda fontäner för att skapa en nostalgisk charm.

Dessa lokaler ger viktiga platser i klassiska filmer som Livet är underbart, som i 1940-talet, och American Graffiti, som i 1960-talet. I ett avsnitt av den ursprungliga Twilight Zone TV-serie, är ett tecken lycklig att upptäcka en gammaldags soda fountain, utan att inse att han har rest in i sitt eget förflutna. De populära barn komiska Archie använde en läsk butik som en samlingsplats för sina tonåring protagonister långt efter verkliga soda butiker hade mestadels försvunnit.

Den soda butiken har blivit en symbol för småstad Amerika och tonåring kultur. Moderna filmer som tidigare har ofta soda butiker att snabbt etablera denna typ av atmosfär. En sådan affär spelar en avgörande roll i 1998 filmen Pleasant, om dagens tonåringar som kommer in en 1950 fantasivärld. I 2005 filmen Reefer Madness, tonåringar samlas på en läsk shop för en medryckande musiknummer. Den centrala karaktären 1985 succéfilm Tillbaka till framtiden hamnar i ett slagsmål i en läsk butik, som gör hjältar 2008 s Indiana Jones och Kristalldödskallens rike; båda filmerna är inställda på 1950-talet.

  • En flaska läsk.