Vilka är symtomen på B12-brist?

August 18

Symptomen på vitamin B12-brist är svårfångad och motsägelse i bästa fall. Problemet att avgöra om man saknar denna nödvändiga ämne ligger i det faktum att nästan alla symptom är vanliga och typiska. Det enda sättet att vara säker på att man har en B12-brist är att besöka en läkare och ta ett blodprov.

Till exempel, kan symtom på vitamin B12-brist inkluderar svaghet, sömnlöshet, en öm tunga, blek hud och vita fläckar på huden. Symtom kan också inkludera blödande tandkött, depression, migrän, minnesförlust, inkontinens, munsår och aptitlöshet. Dessa är bara några av de möjliga indikatorer, och självklart kunde de lika gärna vara tecken på en mängd andra större och mindre sjukdomar. I stället för en B12-brist, skulle man kunna drabbas av gingivit, huvudvärk, kräfta sår, eller den typ av avtagande minne som många gånger följer med åldrandet.

Dock är B12 avgörande för en väl fungerande kropp, och de som misstänker att de har symtom på vitamin B12 skulle vara klokt att ta deras oro på allvar. Vitamin B12 är avgörande för att skapa röda blodkroppar, som transporterar syre till de olika organ i kroppen. De flesta människor förvärvar B12 via äta lämpliga mängder av kött, mjölk, ägg och ost. Ibland dock, folk antingen misslyckas med att konsumera tillräckligt av dessa livsmedel, eller deras kropp slutar helt enkelt absorption processen B12.

Särskilt känsliga för symptom på vitamin B12-brist är veganer, de olika vegetarianer som inte kommer att inta livsmedel som härrör från djur. På samma sätt men oförutsedd förgrening av kirurgi, parasiter, bakterier, Crohnâ € s sjukdom, eller perniciös anemi kan hindra kroppen från att få vitamin B12 det så desperat behöver.

Om man har en mängd olika symptom på vitamin B12-brist, och om de antingen dröja alltför period eller börja att förvärras, då den mest kloka tillvägagångssättet är att schema ett blodprov med en kvalificerad läkare. Detta test kommer att räkna antalet röda blodkroppar inom blodprovet. Endast på detta sätt kan en viss beslutsamhet göras att man är bristfällig i B12.

Lyckligtvis är behandlingen oftast enkla. I vissa fall kommer en person som saknar tillräckliga nivåer av B12 ges direkta injektioner. Antalet injektioner, och hur länge de måste administreras, beror till stor del på graden av brist. I andra fall, kommer helt enkelt ta B12 tabletter vara en tillräcklig behandling.

  • B12 kan injiceras.
  • En B12-brist kan orsaka blödande tandkött.
  • Sömnlöshet kan vara ett symtom på en brist på vitamin B12.