Vad är en gängad fläns?

October 28

En gängad fläns är en anslutningsenhet som kan fästas på en rörlängd utan svetsning. Med hjälp av en konisk gänga är den gängade flänsen dras åt på röret utan att läcka emellertid ett förslutningssvets används vanligen, när så är lämpligt. Den typ av gängade anslutningen gör den gängade flänsen ett hållbart alternativ vid svetsning inte är möjligt, till exempel mycket brandfarliga eller explosiva områden. Denna fläns används vanligen endast på rör med mindre diameter.

I många raffinaderier, tillverkning och varv, varvid mycket explosiva slag av material flyttas via rörledning förbjuder svetsning. I den här typen av miljö, är den gängade flänsen ofta ett bra val vid montering rörledningar. Med hjälp av en konisk gänga flänsens insida, är röret avsmalnar på sin utsida och är gängad i den gängade flänsen. Eftersom de två vaxljus blir insnärjd blir flänsförbandet tätt och läcksäker. Om förutsättningar finns som anser svetsning säker, är en tätningssvets ibland placeras runt korsningen av röret och flänsen.

Det gängade flänsen är normalt återfinns på rör med mindre diameter, eftersom det är svårt att maskin krävande trådar i applikationer med stor diameter. Denna typ av anslutning är väl lämpad för användning på högtrycks och hög temperatur rörledningar. Värmen expanderar röret in i flänsen och gör tätningen ännu mer läckagesäker. När monteras innan några brandfarliga vätskor som strömmar genom röret, är en tätningssvets ibland placeras i facket av röret och flänsen för att göra vissa av läckage säker anslutning. Till skillnad från en svets på fläns, är förslutningssvetsen endast används för att eliminera risken för en läcka framkallning och inte avgörande för styrkan i facket.

En av de många områden som en gängad fläns används i är ett kök och en plats som rörledningar i rostfritt stål används. Rostfritt stål är det ofta svårt att skapa en visuellt estetiskt svetsning på, därför, med hjälp av gängade kopplingar, flänsar och skarvar är rutin vid montering denna typ av rörledning. Denna typ av fläns används vanligen för att skapa en union som kan stå emot den typiska kragen klämman placeras över två förenande, platta flänsar. Ångledningar använder ofta den gängade rör och fläns för att klara de enorma tryck som kan genereras inom en pipeline för vattenånga. I stora volymer rörledningar, minskar gäng på flänsen möjligheterna till en feljusterade fläns och rör skapar störande turbulens inom rörledning.

  • I många raffinaderier, tillverkning och varv, varvid mycket explosiva slag av material flyttas via rörledning förbjuder svetsning.