Vilka är Out-of-Place Artefakter (ooparts)?

May 31

En out-of-place artefakt (OOPArt) är en artefakt radikalt ur tid eller plats, ofta till en till synes omöjlig utsträckning. Ett exempel skulle vara en påstådd människo sandal print finns i Wheeler Formation, som går till Mellanöstern kambrium, cirka 500 miljoner år sedan. I "print" är två till synes krossade trilobiter. En annan berömd out-of-place artefakt är Coso artefakt, ett tändstift från 1920-talet fann innesluten i en klump av hård lera eller sten som en av upptäckarna hävdade var tvungen att vara 500.000 år gammal. Ett nyare exempel är Kensingtonstenen, en nordisk artefakt som påstås vara från den 14: e århundradet, som finns i Minnesota, USA.

Out-of-plats artefakter är älskad av fans av avvikande företeelser (Forteans) och kreation, som ser antediluvianska mänskliga artefakter som bevis för att mannen verkligen existerade i de tidigaste dagarna av jordens existens, som Genesis hävdar. Problemet med de flesta ooparts är att de ganska lätt kan identifieras som bluffar eller instanser av pareidolia (se vad vi vill se) snarare än verifieras som äkta. Till exempel är det Coso artefakt klart ett tändstift gjorde på 1920-talet, och det är mycket mer sannolikt att det helt enkelt fanns i villkoren för att snabbt tillskott av hård lera runt det än en tidsresenär gick tillbaka 500.000 år tillbaka i tiden och kastade ett tändstift på marken.

Förespråkare för out-of-place artefakter är ofta omöjligt att övertyga den falska natur även de mest ytliga bluffar, såsom Acambaro siffror, nya blickande och obrutna sniderier av dinosaurier påstås dating till tusentals år sedan. Men vad komplicerar saken är att vissa out-of-place artefakter har verifierats som äkta, även om de inte är lika radikala som de som anges i första stycket i denna artikel. Andra, som Kensingtonstenen, har pendlat fram och tillbaka mellan anses av experterna vara en bluff eller äkta.

En verifierad out-of-place artefakt är Bagdadbatteriet, ett gemensamt namn för flera artefakter daterade till omkring 100 CE som består av en kopparcylinder och järnstång i en terrakotta kruka. Dessa batterier kan ha använts för att elektroplätera guld på silverföremål, och om de verkligen användes som batterier, skulle predate Alessandro Volta s 1800 uppfinning av den elektrokemiska cellen med 1.700 år. En annan är den Maine Penny, en 11-talet Norse mynt som finns i ett indian skal midden. Via en serie av handel, detta Norse myntet gjorde det från 11-talet vikingabosättningarna i Newfoundland hundratals miles söder, till Maine.

Andra verifieras out-of-place artefakter inkluderar Antikythera mekanism, en mekanisk dator som används för att beräkna positionen av solen, månen och planeterna, och Iron Pillar i Indien, daterad till 300 f.Kr., vilket har motstått korrosion för 2.300 år på grund till ett antal ovanliga materiella faktorer.