Vad är Lever Regeneration?

June 4

Lever förnyelse är ett fenomen genom vilket levern kan åter växa sina egna vävnader att reparera sig själv från skador eller kirurgiskt avlägsnande av upp till två tredjedelar av sin egen vävnad. Forskning tyder på att, när så mycket som två tredjedelar av en patients lever avlägsnas, kan leverregenere orsaka levern att återgå till sin normala storlek inom en vecka. Forskning om hundar har visat att små levrar transplanteras in stora hundar kan växa tills de når lämplig storlek, medan stora levrar transplanteras in små hundar brukar krympa tills de når lämplig storlek. Liknande exempel på lever tillväxt eller krympning har observerats i humana patienter som erhåller levertransplantationer. Forskare undersöker fortfarande mekaniken i levern förnyelse, men de tror att leverceller har en nästan obegränsad kapacitet att regenerera sig själva.

De befogenheter självreparation demonstreras av människor och djur lever tros bli enorma. Exempel på fullständig leverregenerering efter partiell hepatektomi eller kirurgiskt avlägsnande av en del av levern, är många. Experter tror att flera instanser av leverregenere i samma patient är möjliga. Forskare som arbetar med djur har observerat så många som ett dussin fall av leverregenere i samma försöksperson.

Processen för vävnadsregenerering i levern börjar typiskt omkring 10 till 12 timmar efter skador som uppkommer, och det tar i genomsnitt tre dagar för levern att helt regenerera sig själv. När en del av levern är skadad eller tas bort, levercellerna som finns kvar börjar utsöndra ett ämne som kallas hepatocyttillväxtfaktor. Hepatocyttillväxtfaktor stimulerar hepatocyterna eller leverceller, för att börja reproducera. Andra tillväxtfaktorer och hormoner normalt engagera, hjälpa till att sporra produktionen av nya gall epitelceller och nya endotelceller i levern. Experter tror att det finns ingen gräns för hur många gånger en enda hepatocyte kan kopiera sig själv.

Experter trodde en gång att levern regener sig genom att producera speciella celler med embryon eller foster egenskaper. Ny forskning tyder dock att levern regenererar sig genom vanlig celldelning. Även som det regenererar sig, fortsätter levern allmänhet att uppfylla sina grundläggande funktioner i kroppen. Dessa grundläggande funktioner innefattar avgiftning av blod och vävnader, reglering av metabolism och reglering av vätskenivåer i hela kroppen.

  • Den mänskliga levern är ett organ som kan ha en sektion skördas från en levande person.
  • Dricka stora mängder alkohol kan, med tiden leda till leversjukdom.