Vad är Irish Soda Bread?

June 5

Irländska soda bröd är en unik snabb bröd som bakas med mjukt mjöl, bakpulver, kärnmjölk, smör och salt. Ett bröd med andra ingredienser i det är inte en sann irländsk soda bröd, även om det kan skickas som en. När gjorde väl, är brödet tät och mycket hälsosamt, med en rik, syrlig smak och en fuktig smula. Irländska soda bröd ofta serveras varm med ett utstryk av smör, och det par väl med ett brett utbud av rätter, speciellt soppor och grytor.

Klimatet i Irland inte är bäst för odling av hårda sorter av vete som traditionellt används i bröd. Hård vete kan stå upp till knådning och stigande, medan en mjuk vete tenderar att vända mosig och sliskig. När bakpulver introducerades till Irland i mitten av 1840-talet, kockar börjar använda det som ett substitut för jäst. Resultatet var irländska soda bröd, en grundläggande häftklammer av irländsk mat med fortsatta popularitet.

För att göra irländska soda bröd, sålla samman tre koppar vetemjöl och en kopp vitt mjöl, tillsammans med en tesked salt och en och ½ tsk bakpulver. Försök att använda mjöl gjorda av vete; undvika mjöl avsett för bröd eller en själv stigande mjöl. Skär en matsked smör i blandningen, arbetar den i hand för att göra mjöl smulig.

Därefter tillsättes långsamt två knappa koppar kärnmjölk, vänder degen till en lös massa. Knåda degen mycket kort på mjölat bakbord och tryck in det i en oljad och mjölad brödform. Av tradition är irländska soda bröd märkt med ett stort kors, vilket gör att gasen fly och gör brödet lätt att dela. Grädda brödet i en 425 graders Fahrenheit (218 grader Celsius) ugnen i en halvtimme, täckt och sedan avslöja brödet i ytterligare 15 minuter. Brödet är slut om det låter ihåligt när knackade.

Vänd brödet ut i en korg fodrad med en handduk. Irländska soda bröd smakar bäst på dagen den är gjord; det tenderar att bli inaktuella om den förvaras för länge. Du kanske kan återuppliva dag gammalt bröd med ett stänk av vatten och en snabb rostningen. Medan smör är en vanlig toppning, kan du också använda clotted cream eller konserver.

Om ni insisterar på att lägga russin eller frukt till din irländska soda bröd, kalla det prickiga hunden. En version med ingredienser som ägg, socker, eller bakpulver är mer korrekt kallas en tårta. Även om båda dessa bakade varor kan vara helt läckra, bör de inte förväxlas med traditionell irländsk soda bröd, som är läcker i sin enkelhet.

  • Hela vetemjöl kan användas för att göra irländska soda bröd.
  • Flagga av Irland.
  • Bakpulver, en av ingredienserna i den irländska soda bröd.
  • De torra ingredienserna i irländska soda bröd bör siktas tillsammans innan de våta ingredienserna tillsätts.