Vad är en Hannya Mask?

May 2

En hannya mask är en typ av japansk mask som används i Noh teater. Masken känns igen genom sin tvilling horned och arg ansikte. Det används för att representera de torterade andar kvinnor kränkt av sina män och inte, i motsats till den allmänna opinionen, demoner. Maskerna används i pjäser som Aoi ingen ue, Dojoji och Momijigari. De har också blivit inspirationen för tatueringar kallas en hannya tatuering.

Noh är en typ av klassisk japansk teater som innehåller traditionella pjäser, musik och påkostade kostymer. Den konstform härstammar från Ashikaga av japansk historia och regleras av Iemoto koden. Detta innebär att de flesta Noh pjäser kommer från en lista med vanliga pjäser och utförs enligt kodens regler. En typisk Noh prestanda omfattar mellan två och fem Noh spelar. Varje spel är separerad från nästa genom en kort komiska prestanda kallas Kyogen.

Alla aktörer i en Noh lek är män och bära masker för att representera varje tecken. Under Ashikaga, fanns det cirka 80 masker, men i slutet av 20-talet fanns det över 200 typer. Dessa masker är indelade i sex huvudkategorier: äldste, gamla män, män, kvinnor, demoner (Kishin) och spöken / andar (onryo).

Den hannya masken är en typ av onryo masken. Det finns många typer av onryo masker inklusive ayakeshi, yamamba och Yase-Otoko. Medan onryo masker kan representera båda könen, är hannya masken enbart för kvinnliga karaktärer som har kränkt av sin älskade eller make. Hannya anses av många vara den mest kända av Noh masker.

Varje hannya mask är huggen ur ett block av trä eller görs med hjälp av material såsom lack, tyg, lera eller papper. Papier-maché gör ett billigare alternativ till de dyra traditionella masker för händelser såsom undervisning eller kostym parter. Hantverkare som har gjort sådana masker för generationer gör de flesta masker som används i Noh spelar. Detta innebär att många Hannya masker överförs från generation till generation mycket på samma sätt som aktörer ärver scen namnen på sina föregångare eller mentorer.

En trä hannya mask först huggen ur blocket av trä i en grov form och då är huggen mer exakt. Masken är utformad så att den är mindre än skådespelarens ansikte eftersom det anses bra i Japan för skådespelaren haka för att vara synlig. När konstnären är nöjd med formen, han eller hon sedan förbereder insidan av masken genom att först bränna den och sedan gips det. Konstnären tillämpar sedan lager av färg, polering och extramaterial som guldstoft till utsidan av masken.

Hängande en hannya mask, precis som alla andra Noh mask, är en viktig ritual i sig. Masken är den sista delen av dräkten som ska läggas på. När klädde skådespelaren går in i en spegel rum där han möter masken. Masken är sedan hängde på skådespelare. På japanska betyder det att använda verbet Kakeru mening, "att hänga", vilket innebär att placeringen av masken förvandlar skådespelaren in i karaktären han porträttera.