Vad är Placer Mining?

October 23

Placer mining är en grupp av brytningsmetoder som använder vatten för att separera värdefulla mineral eller malm från den omgivande sediment. Den kan användas för att återvinna platina, tenn, och diamanter, men vanligast guld. En mycket grov form av alluvial brytning användes av guldgrävare under Kalifornien guldrusch i mitten av 1800-talet. Sedan dess har tekniken utvecklats för att tillåta en större volym av material som skall bearbetas. Moderna brytningsmetoder inkluderar muddring och sluicing.

Placer mining är uppkallad efter den inlåning från vilka materialet bryts. Placer insättningar är koncentrationer av tung mineraler som bildas när mineraler tvättas, av väder eller översvämning, ned lutning i vattendrag. De mineraler bosätta sig i en plats eftersom flödet av strömmen inte är tillräckligt stark för att flytta dem längre. Placer insättningar finns vanligen i vattendrag, på stränder och i grus kvar av strömmande vatten.

Den mest grundläggande, och kanske mest ikoniska, är metoden för placer gruv panorering. Den enda utrustning en gruvarbetare behöver är en kastrull, vanligen något större än den genomsnittliga tallrik. Den gruvarbetare sätter en liten mängd av sediment i botten av pannan och sedan fyller pannan med vatten. Han eller hon virvlar sedan vattnet runt, så att den för att tvätta över sidorna på pannan. På detta sätt är vanligt sediment tvättas över sidan medan guld eller andra värdefulla material kvar.

Placer gruv fungerar eftersom vissa ädelmetaller tenderar att vara tätare än sedimentet som omger dem. När vatten hälls eller sloshed över sedimentet, är rörelsen av vattnet tillräckligt för att tvätta sedimentet bort, men inte tillräckligt starka för att flytta guld. Denna princip fungerar även med mycket små flingor av guld.

Panning används fortfarande av hobbyister och småskaliga gruvarbetare, men det är mycket arbetskrävande. Mer sofistikerade metoder måste användas för att mina stora områden. Sluicing och muddring används ofta både individuellt och tillsammans.

Sluicing kräver en sluss låda, vilket är i princip bara en rektangulär låda som ligger på en sluttning. Toppen har en öppning, och botten har en serie av trä- eller metallstänger som bryter upp den ström som vatten och smuts dumpas i öppna toppen. Den ljusare sediment strömmar ut från botten av lådan, men tyngre guldet är fångade av avbrott i den nuvarande orsakas av barerna. Muddring är egentligen bara ett sätt att samla upp material som ska slussas. Den använder oftast sug att dammsuga sediment från en bäckfåra eller flod.

  • Placer mining används ofta för att återvinna guld.