Vad är Elektromyografi?

June 10

Elektromyografi (EMG) är ett diagnostiskt medicinskt test som utvärderar skelettmuskelaktivitet. Detta test ofta genomförs i samband med ett test som kallas ett nervledningsstudie. Detta gör att en läkare för att utvärdera muskelhälsa samtidigt som testa aktiviteten av de nerver som styr dessa muskler. Elektromyografi och nervledning tester kan användas för att diagnostisera sjukdomar i muskler och nerver, såsom muskeldystrofi, amyotrofisk lateralskleros, karpaltunnelsyndrom och ischias.

Aktiviteten av muskler och nerver skapar elektrisk energi som arbetar för att berätta för musklerna när man ska flytta, eftersom motor neuron nervceller skickar elektriska signaler som orsakar muskelceller att ingå avtal. Friska muskler och nerver genererar karakteristiska elektriska mönster under aktivitet. När någon genomgår elektromyografi, är hans eller hennes muskulösa elektrisk aktivitet registreras och jämföras med en känd normal baslinje. Denna jämförelse används därefter för att hjälpa till att diagnostisera muskelsjukdomar. När en nervlednings Studien genomförs på samma gång, nervaktivitet också kan utvärderas.

Under detta test är flera nålelektroder placeras på patientâ € s hud. Nålelektroder är en typ av elektrod med en nål fastsatt. Nålen sätts in i en muskel så att dess elektriska energin kan registreras som muskelrörelser. Elektroderna kan registrerar elektriska energi som avges av muskler och nerver, liksom styrkan och hastigheten för överföring av elektrisk energi. De energimönster registreras och tolkas av en dator.

Ingen särskild förberedelse krävs för att genomgå en EMG, men det är bäst att undvika att använda några kropps krämer eller lotioner på dagen för testet, eftersom dessa kan göra elektrod mindre lim. Elektromyografi inte ett riskfyllt förfarande. Mängden elektrisk energi som en patient utsätts är mycket svag och inte utgör någon fara. Vissa människor upplever obehag som liknar den i en mild elektrisk stöt och nålar insatta i musklerna ge upphov till obehag som liknar den i en injektion. Det finns en mycket liten risk för nervskada, infektion eller blödning orsakad av nålinförande.

Elektromyografi jämförd med nervledningsstudier kan användas för att diagnostisera ett brett spektrum av muskel- och nervstörningar. Förutom dystrofier som påverkar musklerna, kan denna kombination av tester att diagnostisera perifer neuropati störningar och motoriska neuronsjukdomar. Sjukdomar som påverkar övergångarna mellan nerv- och muskelceller, såsom myastenia gravis, även kan diagnostiseras med denna kombination av tester.

  • Elektromyografi kan användas för att diagnostisera sjukdomar som muskeldystrofi, vilket är en genetisk sjukdom som orsakar muskeldegeneration.
  • En elektromyograf är ett instrument för att observera den elektriska aktiviteten av muskelfibrer och motoriska nervceller.