Vad är klassisk arkitektur?

June 8

Klassisk arkitektur är en term som används för att hänvisa till byggnader från den klassiska perioden i Europas historia, som sträcker sig över uppkomsten av Grekland till en stor kulturell makt och slutar med kollapsen av det romerska imperiet. Många arkitekter påverkas av stilar och teman här stilen av arkitektur, och de återupplivade dessa teman i den arkitektoniska stil som kallas nyklassiska arkitektur. Många offentliga byggnader och viktiga institutioner använder nyklassiska arkitektur i sina konstruktioner för att anspela på storhet den klassiska eran.

Historiker tenderar att dela upp klassisk arkitektur i tre perioder, med en stor överlappning mellan dessa perioder. Den första är grekisk arkitektur, som spänner över tiden från omkring 700BCE till 400CE. Efter denna period kom hellenistiska arkitektur, arkitektur karakteristisk för den hellenistiska perioden som varade från tiden för döden av Alexander den store till kollapsen av det romerska imperiet. Slutligen romersk arkitektur från ungefär samma tidsperiod drog tungt på stilar av dessa två epoker, men innovationer infördes, vilket gör arkitekturen unikt Roman.

Några välkända exempel på klassisk arkitektur inkluderar Parthenon i Aten och Colosseum i Rom. En av dess mer distinkta teman är den enkla, men ändå vacker stil med rena linjer och subtila accenter i form av metall dekorationer eller sniderier. Det var också ofta byggda i stor skala, med imponerande kolonner och stora valv för att demonstrera kompetensen hos byggare.

Arkeologiska utgrävningar avslöja ofta exempel på klassisk arkitektur som mödosamt bevaras för framtida generationer att njuta. I vissa fall har arkitekturen väl bevarad nog för människor att se mosaiker, väggmålningar och andra dekorativa inslag, vilket gör medborgarna i den klassiska åldern verkar mer tillgänglig och människa. Dessa fynd ger också viktiga ledtrådar till det dagliga livet för de människor som använde dessa byggnader, från formella tempel till friluftsteatrar.

Eftersom klassisk arkitektur är ofta formell och imponerande, har många offentliga byggnader antas det att lägga till sin allmänna luften av officiousness. Neoklassiska utformning influenser kan också ses i stora land hem, colonnaded gångbanor på universitet, och i andra strukturer i stor skala. Några mycket goda exempel på klassisk arkitektur kan ses på plats i många delar av Medelhavet och i delar av Europa som koloniserade av romarna, som Storbritannien. Många människor njuta av att besöka dessa arkitektoniska platser eftersom klassisk vetenskap, konst, litteratur, filosofi och kultur har haft ett stort inflytande på västvärlden.

  • Många av principerna för balans och form som är kännetecken för klassisk arkitektur utvecklades i antikens Aten.
  • Det finns tre perioder i klassisk arkitektur: Grekiskt, hellenistiska och romerska.
  • Romersk arkitektur drog tungt på stilar av både den grekiska och den hellenistiska epoker.
  • Den grekiska Parthenon är ett exempel på klassisk arkitektur.
  • Renässans arkitektur, vilket kan ses i hela Vatikanstaten, var starkt påverkad av klassisk arkitektur.
  • Jefferson Memorial i Washington DC är ett exempel på nyklassicistisk arkitektur.
  • Rester av det omfattande akvedukten nätverk som romarna används för att transportera vatten till sina större städerna kan fortfarande ses idag.