Vad är några olika typer av Vita viner?

January 23

Vita viner kommer i ett antal olika typer, och är ofta klassas av de franska regioner där deras druvorna gång odlas. Men andra viner från Italien och Tyskland är också mycket populära och gör utmärkta val för ackompanjemang med måltider eller desserter. Här är några av de mer populära typer av vita viner:

Chardonnays är några av de mest populära vita. Druvorna används ofta i produktionen av mousserande viner, liksom i typiska "stilla" viner. Chardonnays har komplexa smaker och bör uppvisa lite ek, citrus, melon, och smör. Generellt smaker bör vara många och kunna skiljas från varandra. Utmärkta Chardonnays görs i Frankrike, Kalifornien och Nya Zeeland. Vissa hagel också från Sydamerika.

Sauvignon Blanc viner har en högre syra än Chardonnays. Vissa jämför smaker till grönt äpplen, päron, eller till gräs. De smakar också lätt rökig. Dessa par mycket bra med fisk och fågel. Ett glas Sauvignon Blanc gör också ett utmärkt komplement till en Caesar eller kock sallad. Druvorna till dessa Sauvingnon Blancs gynnas av ett svalare klimat, som lätt finns i områden som Frankrikes Loiredalen, norra Kalifornien kusten, och i områden i Sydamerika, Australien och Nya Zeeland.

Muscat vinerna tenderar att vara sötare, men kan ändå göra utmärkta vita viner. Tricket är att balansera sötman med tillräckligt syra och torrhet så vinet inte är överväldigande. Muscats fick en ganska dåligt rykte under många år som den billigt vin av alkoholister. Idag dock komplexa Muscats ofta serveras med dessert eller som en sängfösare.

Riesling är också bland de sötare och lättare vita. De parar väl med fisk, fågel, fläsk, och lätta ostar. Liksom Muscats, Rieslings kräver att vansklig balans mellan sura smaker och söt. Vissa använder Riesling att göra sena skörd viner, som ofta kallas dessertviner. Sen skörd Riesling är särskilt söt eftersom druvorna tillåts att utveckla en svamp som kallas botrytis, ofta kallad "ädelröta."

Gewurztraminer kan också vara alltför sött. Men vissa vingårdar, liksom de Navarro Vineyards i Philo, Kalifornien känd för att producera dem med en perfekt blandning av syra och sötma. Navarro producerar också en sen skörd Gewurztraminer som att inte missas av de som älskar dessertviner. Dessa vita viner har en distinkt doft och smak, lätt att skilja från andra druvsorter.

Ofta vita viner blandas för att producera vitt bordsvin. Vissa blandningar kan vara utmärkt och billigt. Vanligtvis ett vin märkt som en sort måste innehålla en reglerad andel av de nödvändiga druvorna. Till exempel måste en Chardonnay ha en viss mängd Chardonnay druvor. Blandade viner kan vara utmärkt, plocka upp på smaker av flera av de olika druvorna som gör vita viner. Man bör också leta efter italienska viner som Pinot Grigio, liknande i smak och arom till Sauvignon Blancs.

  • Riesling ihop väl med lätta ostar.
  • Chardonnays är den mest populära typen av vita viner.
  • Vita viner kommer i ett antal olika typer, och är ofta klassas av de franska regioner där deras druvorna gång odlas.
  • Riesling ihop bra med fisk.
  • Sauvignon Blanc beskrivs ibland som att ha en päronliknande smak.
  • Den Chardonnay druvan används flitigt i många av Frankrikes mest populära vita viner.