Vad är kemisk peeling?

July 27

Tidskrifter och skyltar är fyllda med fotografier av vackra kvinnor. Vårt samhälle lägger ett högt värde på ungdomlig hy. Idag finns det många alternativ för att bevara ett ungdomligt utseende varav en är en kemisk peeling. Det finns flera typer av peeling tillgängliga beroende på graden av önskat resultat.

Kemisk peeling kan tillämpas på hela ansiktet eller isoleras till ett visst område. Ögon bör skyddas under en kemisk peeling. Kemisk peeling är effektiva eftersom de orsakar huden att växa ny vävnad rik på kollagen och elastin. Det finns tre grundläggande typer av peeling tillgängliga baserade på graden av bränn behövs för att uppnå önskat resultat.

  1. Ytliga Peel: Alpha hydroxy syror (AHA) används för att behandla grov torr hud och förbättra konsistens. AHA kan kombineras med blekmedel för att jämna ut huden pigmenteringar. Hela processen bör inte ta mer än 10 minuter. Mer än en peel kan krävas för att uppnå önskat resultat.
  2. Medium Peel: triklorättiksyra (TCA) används för att ta bort fina linjer och ytliga skador. De flesta TCA peeling kan ske i 15 minuter för en total ansikts skal. Denna kemikalie orsakar en lätt brännande känsla, men bör passera snabbt. Två eller flera behandlingar kan krävas för att uppnå önskat resultat.
  3. Djupt Peel: karbolsyra (fenol) används för att behandla grova rynkor, fläckiga hud på grund av solskador, användning av p-piller, åldrande eller precancerösa utväxter. Fenol är en stark syra som endast bör användas i ansiktet eftersom det kan orsaka ärrbildning på nacke och hals. En full fenol peel kan ta upp till två timmar. Om den är begränsad till en viss regioner som en överläpp det kan ta bara 15 minuter. På grund av graden av bränn skapas av en fenol skal, kommer läkaren att belägga ytan med vaselin eller vattentät tejp. En enda behandling levererar normalt det önskade resultatet.

De flesta kemisk peeling görs på en out patient. En lugnande medel kan administreras för att koppla patienten. Smärta medicinering kan begäras före ett djup skal; de flesta läkare kommer att förskriva smärtstillande medicin för efter peelingen att minska stickande och bultande sensationer.

Det är viktigt att följa eftervård riktningar när helande från en kemisk brännskada. Det är absolut nödvändigt att begränsa tiden i solen, och bara avslöja hud som skyddas av en hög SPF solen blockerare. Solens strålar orsaka skadliga effekter på huden och kan minska någon fördel skalet kan produceras.

Vad du kan förvänta efter en peel:

  • AHA Peel: En AHA peeling är som en liten solbränna. Huden brukar blir röd, torkar ut och flingor av. Avgivande av död hud bör passera inom fem dagar. Patienten bör kunna återuppta normala aktiviteter direkt.
  • TCA Peel: En skabbig skorpa bildas över det behandlade området och det kan finnas mindre svullnad. Svullnad kan pågå i upp till en vecka. Ny hud bör börja att bilda och tillräckligt helande bör göra det möjligt att återvända till normala rutiner efter 7 - 10 dagar.
  • Fenol Peel: Patienten bör förvänta betydande svullnad. Ögon kan svälla avstängning. Talking är begränsad och de flesta patienter läggs på en flytande diet i flera dagar. Ny hud bör börja bildas i 10 dagar. Det kan ta två till tre veckor för att återuppta normala aktiviteter. Späd bör inte bäras under denna tid.